Vádemelés háromszázmilliós állami költségvetési hiányt okozó cégvezetőkkel szemben

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

biro_birosag_jogasz_ugyved

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt egy szegedi székhelyű cég tulajdonosával és két ismerősével szemben, akik 2010. és 2012. között fiktív számlákkal csökkentették a cég adófizetési kötelezettségét.

A vádirat szerint a cég vezetője a vállalkozás tevékenysége során számla nélkül szerezte be az általa számlával értékesített termékeket. A termékek eredetét a másik két vádlott által kiállított, valótlan tartalmú számlákkal fedte le. A cég vezetője határozta meg a másik két vádlottnak, hogy milyen termékekről és milyen áron állítsanak ki számlákat, amelyet a másik két vádlott saját és más, az ügyletről nem tudó, összesen tizenhat cég nevében bocsátott ki. A szegedi székhelyű cég vezetője a fiktív számlákat a könyvelésében feltüntette és ezen számlák ÁFA tartalmával a cég állami költségvetésbe befizetendő általános forgalmi adó kötelezettségét csökkentette. A vádlott három év alatt ily módon összesen mintegy 330.000.000 forint összegű vagyoni hátrányt okozott a magyar állami költségvetésnek, amihez a másik két vádlott segítséget nyújtott.

A Csongrád Megyei Főügyészség az elkövetőket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Az öttől tizenegy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények miatt az ügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetés, pénzbüntetés kiszabását, közügyektől eltiltást, valamint attól történő eltiltást indítványoz, hogy gazdálkodó szervezetben vezető tisztségviselőként járhassanak el. A cég vezetőjével szemben 330.000.000 forint erejéig vagyonelkobzás elrendelésre is indítványt tett az ügyészség. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Előző sztori

HÖOK: több új hallgatót vettek fel mint tavaly

Következő sztori

Kerékpáros ütközött autóval Szegeden