Vadbaleset: vezessenek körültekintően az utakon

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szarvas

Egy nagyobb termetű vad elgázolása nemcsak anyagi kárral, hanem testi épségük kockáztatásával is járhat. A szakemberek szerint odafigyeléssel csökkenthető lehet az előforduló balesetek száma.

Egy az utat keresztező fácán, az autó előtt átugró őz látványa sok autós rémálmát jelentheti a Dél-Alföldön. A Sándorfalvi Vadásztársaság elnöke, Berta László az elővigyázatosságra hívta fel az autósok figyelmét.

„Az őz párzási időszaka július második felétől augusztus derekáig tehető, azonban elsősorban nem az autóutak, autópályák közelében „ejtik meg a nászt”, búvóhelyeken, nyugodt környezetben teszik azt. Tény, hogy ebben az időszakban figyelmetlenebbek, egymással vannak elfoglalva, ugyanakkor nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a nyári időszakban a vadbalesetek száma ugrásszerűen megnőne” – emelte ki Berta László.

Az elnök ismertette, a nász időszaka sem mentesíti a gépjárművezetőket a felelősségvállalás alól. Ahogyan fogalmazott, az autó „veszélyes üzem”, érdemes komolyan venni a vadveszélyt jelző táblák figyelmeztetését az autósoknak, továbbá mindig minden körülmények között az út- és a látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek a gépjárművükkel.

„Amennyiben a gázolás már nem elkerülhető, a rendőrséget kell értesíteni a balesetről. A hatóság részéről a bejelentést követően informálják a területileg illetékes vadgazdálkodási egységet, annak vezetőjét, hivatásos vadászát. A vad állami tulajdon, a helyszínről a sérült, vagy már elhalt egyedet el kell távolítania a helyi illetőségű társaságnak” – hívta fel a figyelmet az elnök.

A szakemberek továbbá hangsúlyozzák, a közlekedési szabályoknak és a körülményeknek megfelelő haladási sebesség megválasztásával több idő állhat rendelkezésre a hirtelen felbukkanó vad észlelésére, érdemes az út mindkét oldalát is folyamatosan szemmel tartani. Amennyiben őzet, szarvast észlelnek, nem árt arra felkészülni, hogy több is tartózkodhat a környéken.

Előző sztori

Vándormadarak HD minőségben

Következő sztori

Csocsó, futballbajnokság és ÁGOTA-bál az országos ÁGOTA-tábor hatodik napján + FOTÓK