Unokáink már csak könyvben látnak fecskét? + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fecskek_mj 009

Egy fecske nem csinál nyarat – tartja a mondás. Pár évtized múlva azonban könnyen előfordulhat, hogy csak néhány példány hirdeti a legmelegebb évszakot, ugyanis vészesen fogy a számuk.

Szeged belvárosában sétálva is találkozhatunk fecskepárokkal, melyek például a Kárász utcai és Dóm téri épületeknél megbújva töltik el hazánkban a nyári hónapokat. A legtöbb ember talán még nem is hallott arról a jelentős problémáról, hogy egyre kevesebb van ezekből a kis madarakból.

„Tíz év alatt Európa-szerte mintegy 20 százalékkal csappant meg a számuk, ami még tovább zsugorodik. Ha ez így folytatódik, néhány évtizeden belül az egész kontinensről eltűnhetnek. Ez a molnár, a parti és a füsti fajtákat is érinti” – nyilatkozta portálunknak Tokody Béla. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa, a Csongrád Megyei Helyi Csoport titkára szerint ennek több oka van. Az egyik, hogy ősszel Európából egészen Közép-Afrikáig vonulnak telelni, az út során azonban számos veszély leselkedik rájuk, ami megtizedeli őket.

A szúnyogirtás az embereknek ugyan kedvez, a fecskéknek azonban nem, mivel az egyik fő táplálékforrásukat elapasztják. A mezőgazdaságban használt rovarirtó szerek sem tesznek nekik jót, ugyanis ezek szintén csökkentik a vadászati lehetőségeiket. Ezen felül minden évben a tettek mezejére lépnek azok, akik nem kedvelik őket, azaz leverik a fészkeiket. „Ilyet legtöbbször azok követnek el, akiket zavar az otthonuk közelében az ürülékük” – mutatott rá Tokody Béla, aki felhívta a figyelmet: ezek a kis repülő apróságok védett állatoknak számítanak, és eszmei értékkel bírnak.

Sarlósfecskéből is egyre kevesebbet látni. Ők előszeretettel fészkelnek a paneltömbök felső emeleteinél húzódó résekben, mivel azok hasonlítanak a sziklák repedéseihez. A lakótelepeken történő szigetelések miatt azonban egyre inkább megszűnik ez a lehetőségük. A természetvédők egyesülete ezért a tízemeletesek tetején madárodúkat helyez el az ott élők beleegyezésével.

A szakembertől még megtudtuk, mindent megtesznek a fecskék megmentéséért, azonban korlátozottak a lehetőségeik. Holott többen vannak azok, akik szívesen hallgatják a csivitelést, mindig vannak olyanok, akik elkergetnék a kis szárnyasokat. Az MME az ő mindennapjaikat is szeretné szebbé tenni: a fészkek köré fecskék számára készített pelenkákat helyeznek el.

no images were found

Előző sztori

Szegediek a hazai amerikai futball élvonalában + FOTÓK

Következő sztori

Atlétika: jól érezték magukat Londonban a Biacsi ikrek