/

Üllési nyári fesztivál: a közösség erejével a nemzet jövőjéért

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ulles_nyari_fesztival15_gs

Remek hangulatban telt az Üllési Nyári Fesztivál első napja, vasárnap pedig Szőke Andrással főzhetünk, és az Apostol élő nagykoncertjét hallgathatjuk meg.

Asztalitenisz, sakk, ifjúsági és öregfiúk foci, falukerülő kerékpártúra, kirakodóvásár, borverseny, kézműveskedés, néptánc is helyet kapott az Üllési Nyári Fesztivál szombati programjában, melynek csúcspontját a Kerozin és a Mistery Gang fellépése jelentette. Legalább ilyen fontos azonban a testvér-települési kapcsolatok ápolása, hiszen a megújult rendezvény középpontjában a székelyföldi Torockószentgyörggyel immár egy évtizedes múltra visszatekintő testvéri együttműködés áll. Ennek jegyében állítottak kopjafát, és nyitottak meg fotókiállítást is.

Nagy Attila Gyula polgármester nyitóbeszédében kiemelte, a kopjafa annak bizonyítéka, hogy Üllést példamutatóan szoros és mindkét fél számára gyümölcsöző tízéves testvér-települési kapcsolat köti össze Torockószentgyörggyel. Úgy fogalmazott, nosztalgiával tekint vissza az elmúlt egy évtizedre, mely eseményekben gazdag időszak volt. 2007-ben tartották az első falunapot a vásártéren, és a rendezvénysorozat azóta nemcsak folyamatosan bővül és gazdagodik, de évről évre egyre népszerűbb és látogatottabb is. Köszönetet mondott a szervezésben nyújtott segítségért a Déryné Kulturális Központ korábbi és jelenlegi igazgatójának, a helyi civil szervezeteknek és a vállalkozóknak, valamint a technikai csoport munkatársainak.

B. Nagy László országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a polgármester példamutató munkát végez települése, közössége érdekében. Úgy fogalmazott, származása révén a homokháti ember rendkívül közel áll hozzá, érti és ismeri rezdüléseiket, örömeiket, bánatukat, éppen ezért kiemelten odafigyel rájuk, és naprakészen figyeli a Homokhátság, így Üllés fejlődését. Büszkén számolt be róla, hogy 2017. július elejéig az üllési önkormányzat és vállalkozások 391 millió forintnyi uniós támogatást nyertek el, melynek révén a település gyönyörűen fejlődik, utcái rendezettek, intézményei szépek, modernek. A honatya hozzátette: az üllésiek megérdemlik ezt a támogatást, mert megdolgoztak érte. Azt kívánta, sáfárkodjanak jól a forrásokkal, használják fel azokat annak figyelembe vételével, hogy a fiatalok helyben maradhassanak, itt találhassák meg számításaikat a jövőben is.

Az országgyűlési képviselő kitért rá, fontos időszak előtt áll a magyarság, mert a jövő évi választás meghatározhatja a nemzet sorsát, identitását is. A világpolitika átalakulóban van, a nagyhatalmi játszmákat világgazdasági útkeresés is kíséri. Miközben a más földrészeken élők többsége csodálta és csodálja az európai életet, a hárompólusúvá vált világban Európa gazdasági súlya csökken, ezekkel a problémákkal függ össze a kontinensünket jelenleg sújtó krízis. A migráció ügyének kezelése határvonalat húzott Európa nyugati és keleti része közé, és az a jövő évi választások igazi tétje B. Nagy László szerint: ki tudnak-e tartani a V4-ek a nyugati államok szorításában, kinek az álláspontja kerekedik felül a betelepítés kérdésében. A politikus az üllésiek figyelmébe ajánlotta, a jelenlegi kormányzat az egyedüli garancia rá, hogy Magyarországot meg tudjuk tartani olyannak, amilyenné a történelem során formálódott, és meg tudjuk védeni a magyar családokat, vallást, erkölcsöt, szokásokat. Azt kívánta, a nyári fesztivál ennek jegyében ember és ember, férfi és nő közötti beszélgetésekkel kovácsolja még inkább össze a helyi közösséget.

A megnyitón adták át a falukerülő kerékpártúra nyereményeit is. Összesen 48 fő vett részt a megmérettetésen. Ajándékcsomagot vehetett át Csongrádi László, Simon Flóra és Strauszné Szűcs Renáta. A fődíjat, a narancssárga kerékpárt a 8 esztendős Juhász Hédi vihette haza. Az Üllési Fonó Néptáncegyüttes mellett szegedi, hódmezővásárhelyi, mórahalmi és gyulai néptáncosokat is megcsodálhatott a közönség.

Vasárnap is érdemes lesz kilátogatni Üllésre. Lesz véradás, magyaros, alföldi és erdélyi ízek versenye Szőke Andrással, díjugrató bemutató, fogathajtás, palacsintaevő verseny, akrobatikus show, majd az Apostol élő nagykoncertje zárja a fesztivált.

no images were found

Előző sztori

Huszti Péter: A hűség az egyik legszebb magyar szó

Default thumbnail
Következő sztori

Változnak az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adószabályok

Legutóbbi hasonló cikkek