Újabb 100 cicát ivartalanítottak a Szegedi Cicamentők

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

macska_ivartalanitas

Eredményesen befejeződött a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének újabb ivartalanítási programja. A projektet a tavalyi, hasonló kezdeményezés folytatásaként a Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz (SUST) svájci alapítvány támogatta.

Ahogy korábban, úgy most is a mentett állatok ivartalanításával párhuzamosan a kóbor állatok, valamint a hajléktalan, szociálisan rászoruló emberek cicáinak ivartalanítása volt a cél.

Az egyesület egyik fő célkitűzése, hogy csökkenjen Szegeden a kóborállat állomány, ezzel együtt pedig a vele járó közegészségügyi kockázat, társadalmi feszültség. Az ilyen programok ebben jelentenek fontos állomásokat, hiszen egy-egy nagyobb volumenű ivartalanítási projekt – durva szakértői becslés alapján, 6 év távlatában – 7 millió nem kívánt egyed megszületését akadályozza meg.

Míg az egyesület a SUST támogatásával a múlt évben 93 macska és 10 kutya ivartalanítását végezte el, a most biztosított, újabb, több mint 1 millió forintos keret kereken 100 nőstény macska ivartalanítását tette lehetővé. Ezek fontos eredmények, ugyanakkor egyre jobban látszik, hogy ezen a területen még hatalmas munkára van szükség. Ezt bizonyítja a nagyon sok érdeklődő, és az, hogy egyre több cicát kénytelenek várólistára tenni.

A cicamentők ivartalanítási programjaival kapcsolatban azt is fontos tudni, hogy a kóbor állatok száma idehaza igen magas. Országosan a kóbor kutyák számát több százezresre, míg a macskákét milliós nagyságrendűre becsülik. Szegeden és környékén is változatlanul probléma a kóbor állatok magas száma, létük természetvédelmi, környezetvédelmi, egészségügyi és szociális problémákat generál. De ne feledjük: ezek az állatok mindannyian az emberi felelőtlenség következtében kerültek utcára.

A Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete megalakulása óta dolgozik a kóbor állatok számának humánus csökkentéséért. Éves költségvetésük harmadát állatorvosi költségek teszik ki, és továbbra is keresik a szponzorokat, készítik pályázataikat ivartalanítási projektek megvalósítására.

Előző sztori

Csütörtöki programajánló: a Brazilok ismét a mozi vásznon, illetve Jazz zene egészen Görögországból

Következő sztori

Atlétika: hosszú Titán TC sorozat szakadt meg

Legutóbbi hasonló cikkek