Uborkaszezon-e az uborkaszezon?

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kovaszosuborka01_gs

Megkérdeztük, mezőgazdasági tekintetben ennek a kifejezésnek van-e valóságalapja, az uborka iránti kereslet miként alakul a legmelegebb évszakban.

A hazai uborkafogyasztás – az európai tendenciáknak is megfelelően – dinamikusan növekszik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) napokban közzétett sajtóközleményében olvasható, a fogyasztók egész évben igénylik a friss termést.

„Az uborkaszezon valójában a teljes évet kitevően tart. Míg a kígyóuborkát fóliasátorban, üvegházban termesztik, akár már januári vetéssel, ültetéssel – van, hogy az év során teszik ezt háromszori alkalommal is –, addig a szabadföldit, a konzervuborkaként is ismertet később termesztik, a nyárra tehető a szezonja. Sokan előszeretettel készítenek kovászos uborkát is házilag” – nyilatkozta hírportálunknak Vass Antal mórahalmi mezőgazdasági termelő.

Véleménye szerint a termés mennyiségét és minőségét illetően minden évben nehéz jóslatokba bocsátkozni, az eredmény sok részletből tevődik össze. Ő maga idén kígyóuborkával foglalkozik. Elmondta, a fóliasátras és üvegházas termesztésnél az időjárási elemek közül a hőmérséklet bír komoly befolyásoló tényezővel.

Acsay Lajos, a Vitaricum Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a nyári hónapokban kevesebb zöldség fogy.

„A zöldségfogyasztás átlagosan ebben az időszakban csökken. Közülük ilyenkor elsősorban a magasabb savtartalmúakat keresik, illetve inkább a gyümölcsök kapnak nagyobb teret” – emelte ki. Az ügyvezető elmondta, Magyarországon még nem jellemző a tudatos vásárlói kör, a vevők hajlamosak pusztán piaci alapon, az ár szerint választani a boltok polcairól.

A NAK közleménye szerint, a kígyóuborka tekintetében az egy főre jutó éves átlagfogyasztás nem sokkal marad el a Nyugat-Európában mért adatoktól. Míg tőlünk nyugatabbra átlagosan 2-2,2 kilogramm körül alakul fejenként, addig idehaza a magyarok 1,6-1,8 kilogrammot fogyasztanak évente ebből a fajtából. Hangsúlyozták, az uborkánál nagyon fontos a frissesség, ezért az import uborkával szemben érdemes a hazait választani. A szakemberek szerint elég lesz a belső fogyasztás kiszolgálásához az idei évben várható mintegy 18 ezer tonna hazai hajtatott uborka mennyisége.

Előző sztori

Csütörtöki programajánló: komolyság, és szórakozás egyszerre Szegeden!

Következő sztori

Fukusima tanulsága: felelőtlenség volt felépíteni egyes atomerőműveket Japánban