Török sajtó: Budapest Ankara oldalán áll több EU-országgal ellentétben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Budapest Ankara oldalán áll a Törökországot bíráló EU-országgal ellentétben – emelték ki a török lapok Orbán Viktor miniszterelnök ankarai látogatásának másnapján, szombaton.

A török napilapok beszámoltak arról, hogy Orbán Viktort Binali Yildirim török kormányfő és Tayyip Erdogan török elnök is barátságos fogadtatásban részesítette. A jó kedélyű találkozók hangulatát az újságcikkek fényképfelvételekkel támasztották alá.

A fő kormánypárti napilap, a Sabah hangsúlyozta: a magyar vezetés szerint Törökország védte és védi meg a menekültáradattól Európát, amelynek ezért szüksége van Ankarára.

Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai török népszavazással elindult alkotmánymódosítás az elkövetkező időszakban sikerrel zárul, és ez még inkább megerősíti Törökországot Európa védelmében – emelte ki az újság.

A Sabah nyomatékosította: Yildirim köszönetet mondott a magyar miniszterelnöknek azért, hogy Magyarország a tavaly július 15-ei katonai puccskísérlet éjszakáján “igaz barátként” támogatásáról biztosította a török kormányt.

A szintén kormányközeli, Aksam című lap Orbán Viktor szavaira hivatkozva azt írta: Ankara és Budapest kapcsolatait tekintve “sok a teendő, a fejlemények jók, de még több a lehetőség.”

Az újság közölte: az 5 milliárd dollár elérése a cél a két ország közötti éves kereskedelmi forgalomban, amely már idén átlépheti a 3 milliárd dollárt. Ennek érdekében a felek öt területre – a kultúrára, az erdőgazdálkodásra, a víz- és oktatásügyre, valamint a sportra – vonatkozóan írtak alá megállapodásokat.

A napilap példaként említette a történelmi emlékek restaurálását, a diaszpórapolitikában kialakítandó tapasztalatcserét, továbbá egy közös egyetem és egy kétnyelvű középiskola létrehozásának tervét.

Az újság megelégedéssel számolt be arról, hogy a magyar miniszterelnök nagyon szereti a török fürdőt, és otthon érzi magát abban a Törökországban, amellyel hazája “történelme összefonódott”.

A Habertürk című tekintélyes napilap rámutatott: Magyarország továbbra is támogatja a Törökország teljes uniós tagságára irányuló csatlakozási tárgyalásokat.

Orbán Viktor leszögezte, hogy a folyamat során Brüsszelnek meg kell adnia Ankarának azt a tiszteletet, amelyet az utóbbi a menekültválságban tanúsított szerepvállalásával kiérdemelt – írta a lap.

Az újság címlapján látható fotón Orbán Viktor és Erdogan egymásba karolva sétálnak az ankarai elnöki palotában, ahol a török államfő ebéd keretében fogadta a magyar miniszterelnököt.

A magyar-török kapcsolatok mellett a szombati török napilapok beszámolóinak egyik leghangsúlyosabb eleme ugyanakkor egységesen az volt, hogy Yildirim felszólította az Európai Uniót: cselekedjen gyorsabban a török csatlakozási tárgyalások ügyében.

Default thumbnail
Előző sztori

Orbán: Kohl a nemzetek Európáját képviselte

Default thumbnail
Következő sztori

Fazekas Sándor: az aratónap a magyar népi kultúra ünnepe

Legutóbbi hasonló cikkek