Több százan akarták látni Salvador Dalí alkotásait a REÖK-ben + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

salvador_dali_kiállítás_mj 54

Megnyílt a katalán mester műveiből összeállított tárlat. A mintegy 60 tárgyat olyan sokan kívánták megtekinteni, hogy nem bírtak azonnal beengedni minden érdeklődőt. Azonban nem kell sietni: szeptember második feléig még biztosan találkozhatunk Szegeden Dalí alkotásaival.

Szegeden járt Dalí szelleme, s úgy tűnik, közel két hónapra itt is vert tanyát. Nem kell megijednie a tisztelt olvasónak, nem azért szabadult ki, mert egy hete exhumálták holttestét. Szelleme azon 60 alkotásban – kisplasztikában, litográfiában, grafikában, rézkarcban, róla készült fényképben, szoborban – jelenik meg, amelyet kiállították az idén 10. életévét betöltő REÖK-ben.

„Az elmúlt tíz évben lakóházból a művészetek központjává vált ez az épület. Nyitott, európai, olykor kozmopolita szellemben működik. Igyekszünk a világ legjelentősebb alkotásait, alkotóit vendégül látni” – fogalmazott Herczeg Tamás, a REÖK és a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Reméli, hogy az itteni kulturális pezsgés az egész városra kihat: „kultúra nélkül ugyanis nehéz együtt élni”. Az elmúlt tíz évben 155 kiállításuk volt, ebből 14 világhírű alkotó.

Nátyi Róbert, az intézmény művészettörténésze nagyszerű katalán mesternek nevezte Salvador Dalít. Méltó ünneplésnek tartja, hogy az ő alkotásait tekinthetjük meg. Meglepő kijelentést tett róla: barokk művész volt. Természetesen nem úgy, ahogy elsőre értenénk, hiszen nem a 17-18. században élt, hanem mert egyszerre jelenik meg nála a végtelen és az apró, a kozmikus és a miniatűr, óriási ellentétek mozgása mutatkozik meg, mint Johann Sebastian Bach zenéjénél. Egyszerre volt visszafogott, háttérbe húzódó és magát előtérbe toló, saját imázsát felépítő. Nátyi szerint ugyan szürrealista festő volt, mégis egyben realista: saját szülőföldjét, Katalóniát festette meg.

Salvador Dalí munkásságának elsősorban a második részére, az 1945 utáni időszakra koncentráltak, mikor a tárlatot összeállították. Aki kíváncsi, szeptember 24-ig megtekintheti a kiállítást.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: a klubtagok vasárnaptól vehetnek belépőt a magyar-portugálra

Következő sztori

Ujhelyi azt ígéri, Botka egyiptomi nyaralása után folytatja az ámokfutást