Több száz dzsihadistával végeztek a szíriai kormányerők tagjai az elmúlt három hétben

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet 470 terroristájával végeztek és több mint 180-at megsebesítettek a szíriai kormányerők és a velük szövetséges milíciák tagjai a közép-szíriai asz-Szukna település felszabadítását célzó hadműveletük során – jelentette hétfőn a Szúrija al-Án szíriai hírportál.

A szíriai kormányerők tagjai hétfőn is számos csapást mértek a dzsihadisták védelmi és utánpótlási vonalaira a Palmürától 70 kilométerre északkeletre található településen, amely az IÁ utolsó “fellegvára” a közép-szíriai Homsz tartományban.

Ugyancsak hétfőn a szíriai konfliktust szorosan figyelemmel követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet jelentette, hogy az elmúlt napban legalább 45 ember vesztette életét a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők és IÁ harcosai közötti összecsapásokban az észak-szíriai rakkai tartomány területén. Az áldozatok között 17-en a kormányerők, míg 28-an a dzsihadista szervezet tagjai voltak.

Az OSDH szerint ezzel együtt már összesen 358-an vesztették életüket a kormányerők tagjai és a dzsihadisták közötti harcokban azóta, hogy a szíriai hadsereg támadást indított a szélsőségesek ellen a rakkai tartományban. Ezek közül a kormányerők vesztesége 156, az IÁ vesztesége 202 fő.

A kurd és arab erőket tömörítő Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellenzéki szervezet június 6-án indította meg az Iszlám Állam szíriai “fővárosának” számító Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromát, a szervezet előrenyomulását az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légiereje és az amerikai különleges erők is segítik.

A szíriai kormányerők tagjai ezenkívül jelenleg a középnyugat-szíriai Hama tartományban is heves harcokat folytatnak a dzsihadistákkal, valamint a javarészben az IÁ ellenőrzése alatt álló kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány dzsihadista állásait is gyakran bombázzák.

Szintén hétfőn iraki katonai források közölték, hogy az iraki légierő egyik támadásában legalább 30 dzsihadista vesztette életét a szíriai-iraki határ közelében található egyik településen.

Előző sztori

Petőfi Sándor-szobrot avattak az ukrajnai Ivano-Frankivszk városában

Következő sztori

Feltérképezték a fényenergia eloszlását a Tejútrendszerben