Szent Anna, a nagyszülői feladatok megtestesítője

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

algyo_anna_nap_bucsu_mj 009

Július utolsó hétvégéjén tartották Algyőn az Anna-napi búcsút. A nagy múltra visszatekintő esemény iránt idén is nagy érdeklődéssel voltak a helybéliek és a távolabbról érkezők is. A búcsú hivatalos napja a vasárnap, amelynek apropóján az algyői Szent Anna templomban gyűltek össze a hívők, ahol a szülői és nagyszülői szerepek lényegességére hívták fel a figyelmet.

A búcsúba látogatók több program közül is választhattak. A templom előtti utcában kirakodóvásár és a Bödön piac várta az érdeklődőket, ahol különböző kézműves termékek beszerzésére nyílt lehetőség. Az EzerJóHázban népi játékokkal kapcsolódhattak ki a gyerekek a hagyományőrzés jegyében, valamint vidámpark is várta az Algyőre érkező családokat.

A vasárnapi szentmisét Zsódi Viktor piarista szerzetes tartotta, s a prédikáció alatt kitért a búcsú névadójának szerepére a katolikus keresztény világban. Az alkalmat Szent Anna és Szent Joachim tiszteletének ajánlotta fel. Szent Anna és Szent Joachim Szűz Mária édesanyja és édesapja, amelyről nem írnak az Újszövetségben, csupán egy második századi apokrif könyvből tudunk létezésükről. Zsódi Viktor kiemelte, Szent Anna alakja rendkívül fontos mindennapjainkban a tanítás tekintetében, hiszen életünk minden pillanatában tanulunk valamit. Az iskolában a gyermekek amellett, hogy a különböző ismereteket elsajátítják az órákon, a tanáraik személyiségéből is okulnak. A családokon belül ugyancsak igaz ez a minta. A fiatalok átveszik a szülők, nagyszülők által közvetített viselkedésformákat, szokásokat, ennek következtében sokszor saját hibáikat láthatják visszaköszönni a gyermekeik mondataiban, cselekedeteiben. A szerzetes kiemelte az istentisztelet során, hogy a jó példa ugyanolyan könnyen átadható a gyermekek részére, s akkor a tiszta szív és lélek lesz az, ami meghatározza a mindennapokat.

algyo_anna_nap_bucsu_mj 018
Szent Anna úgy nevelte lányát, Szűz Máriát, hogy a szeretete és jelleme tovább szállt Jézus nevelésére is, ki úgy formálódott, hogy az említett jó példa ott állt előtte. Zsódi Viktor megjegyezte, 2017-ben fontos tisztában lenni azzal, mit is jelent szülőnek, nagyszülőnek lenni. Nagyszülői feladatnak nevezte a hozzáállást, amikor minket bántanak meg, mégis mi lépünk oda a másikhoz, hogy a konfliktust megoldjuk. A nagyszülői feladatokat Szent Anna személye testesítené meg, aki a háttérbe húzódva támogatja és próbálja terelgetni a gyerekek életútját. Nem konkrét válaszokat adva lehet a fiatalokat arra ösztönözni, hogy kitalálják céljaikat, amelyek véghezviteléhez maximális szülői támogatás szükséges.

A Szent Anna tiszteletére tartott mise végén a piarista szerzetes útravalóként még egyszer kiemelte a szülői szeretet és gondoskodás fontosságát a keresztény közösségekben.

no images were found

Előző sztori

Élet vesztette az RT orosz tévécsatorna arab nyelvű adásának riportere Szíriában

Következő sztori

Strandfoci: alapszakasz második az FC Junior Sport