Közélet

Szent Anna, a nagyszülői feladatok megtestesítője

Szent Anna, a nagyszülői feladatok megtestesítője

2017. július 30., vasárnap
Szent Anna, a nagyszülői feladatok megtestesítője
algyo_anna_nap_bucsu_mj 009

Július utolsó hétvégéjén tartották Algyőn az Anna-napi búcsút. A nagy múltra visszatekintő esemény iránt idén is nagy érdeklődéssel voltak a helybéliek és a távolabbról érkezők is. A búcsú hivatalos napja a vasárnap, amelynek apropóján az algyői Szent Anna templomban gyűltek össze a hívők, ahol a szülői és nagyszülői szerepek lényegességére hívták fel a figyelmet.

A búcsúba látogatók több program közül is választhattak. A templom előtti utcában kirakodóvásár és a Bödön piac várta az érdeklődőket, ahol különböző kézműves termékek beszerzésére nyílt lehetőség. Az EzerJóHázban népi játékokkal kapcsolódhattak ki a gyerekek a hagyományőrzés jegyében, valamint vidámpark is várta az Algyőre érkező családokat. A vasárnapi szentmisét

Zsódi Viktor

piarista szerzetes tartotta, s a prédikáció alatt kitért a búcsú névadójának szerepére a katolikus keresztény világban. Az alkalmat

Szent Anna

és

Szent Joachim

tiszteletének ajánlotta fel. Szent Anna és Szent Joachim

Szűz Mária

édesanyja és édesapja, amelyről nem írnak az Újszövetségben, csupán egy második századi apokrif könyvből tudunk létezésükről. Zsódi Viktor kiemelte, Szent Anna alakja rendkívül fontos mindennapjainkban a tanítás tekintetében, hiszen életünk minden pillanatában tanulunk valamit. Az iskolában a gyermekek amellett, hogy a különböző ismereteket elsajátítják az órákon, a tanáraik személyiségéből is okulnak. A családokon belül ugyancsak igaz ez a minta. A fiatalok átveszik a szülők, nagyszülők által közvetített viselkedésformákat, szokásokat, ennek következtében sokszor saját hibáikat láthatják visszaköszönni a gyermekeik mondataiban, cselekedeteiben. A szerzetes kiemelte az istentisztelet során, hogy a jó példa ugyanolyan könnyen átadható a gyermekek részére, s akkor a tiszta szív és lélek lesz az, ami meghatározza a mindennapokat.

algyo_anna_nap_bucsu_mj 018

Szent Anna úgy nevelte lányát, Szűz Máriát, hogy a szeretete és jelleme tovább szállt

Jézus

nevelésére is, ki úgy formálódott, hogy az említett jó példa ott állt előtte. Zsódi Viktor megjegyezte, 2017-ben fontos tisztában lenni azzal, mit is jelent szülőnek, nagyszülőnek lenni. Nagyszülői feladatnak nevezte a hozzáállást, amikor minket bántanak meg, mégis mi lépünk oda a másikhoz, hogy a konfliktust megoldjuk. A nagyszülői feladatokat Szent Anna személye testesítené meg, aki a háttérbe húzódva támogatja és próbálja terelgetni a gyerekek életútját. Nem konkrét válaszokat adva lehet a fiatalokat arra ösztönözni, hogy kitalálják céljaikat, amelyek véghezviteléhez maximális szülői támogatás szükséges. A Szent Anna tiszteletére tartott mise végén a piarista szerzetes útravalóként még egyszer kiemelte a szülői szeretet és gondoskodás fontosságát a keresztény közösségekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.