Szakértő: az iszlám szélsőséges értelmezése nem általános a muszlimok körében

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iszlámértelmezése is egyfajta interpretációja a vallásnak, az a muszlimok körében egy “elképesztően kisebbségi” irányzat – mondta Rostoványi Zsolt iszlámszakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára elmondta: kétségtelen, hogy az iszlámban nem zajlott le olyan mértékű reform, mint a kereszténységben, és azon belül a lehető legkülönbözőbb interpretációk élnek egymás mellett. Az iszlám szélsőséges értelmezése is egyfajta értelmezése a vallásnak, ugyanakkor az egyáltalán nem általános a muszlimok körében: az iszlám világ vallástudósainak a döntő többsége “teljes mértékben elutasította” az Iszlám Állam interpretációját – mondta.

A szakértő szerint a probléma gyökere nem az iszlám – ezért nem is azzal kell harcolni -, hanem az iszlamizmus radikális szárnya, a dzsihádizmus és annak iszlám-interpretációja. Felhívta a figyelmet arra, hogy emellett viszont nagyon komoly szellemi mozgalom van az iszlám megújítására, megreformálására. Példaként említette azt a kulcskérdést, amelyről vita folyik, hogy a saría (iszlám törvénykezés) istentől származik-e vagy emberek hozták létre, mert az utóbbi esetén az megváltoztatható és a mai viszonyokhoz igazítható. Ilyen szempontból problémát jelent, hogy az iszlámban nincs egy központi autoritás – mint a katolikusoknál a Vatikán, a pápa -, amelyik állást foglalna hasonló kérdésekben – tette hozzá.

Default thumbnail
Előző sztori

A jövő héten vizsgálja ismét a magyar államadós-osztályzatot a Moody's

Következő sztori

Strandfoci: nem bírt a Bonyháddal az FC Junior Sport

Legutóbbi hasonló cikkek