Közélet

Románia nem engedte be légterébe Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes repülőgépét

Románia nem engedte be légterébe Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes repülőgépét

2017. július 28., péntek
Románia nem engedte be légterébe Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes repülőgépét

Románia nem engedte be légterébe azt a Moszkva-Chisinau útvonalon közlekedő repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes utazott - erősítette meg a román hírügynökségek értesülését a bukaresti külügyminisztérium pénteken. Rogozin később úgy nyilatkozott az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy a román és a magyar hatóságok is megtagadták repülőgépétől a légtérhasználatot.

Bukarest arra hivatkozott, hogy az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását. Az Európai Unió szankciós listáján szereplő Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével - Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország érintésével - utazott a Moldovai Köztársaság fővárosa felé. A repülőnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át légterén. Az orosz miniszterelnök-helyettes Chisinauból Transznisztriába - Moldova orosz többségű szakadár Dnyeszteren-túli területére - utazott volna tovább, hogy részt vegyen az orosz békefenntartók ottani beavatkozásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseken. Amikor Románia megtagadta a légtérhasználatot, a gép visszafordult. A FlightRadar24.com portál szerint a repülőgép Minszkben szállt le. Rogozin az utasok, köztük nők és gyerekek életének veszélyeztetésével vádolta Bukarestet. "Minszkig volt elég az üzemanyagunk. Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek" - idézte Rogozin román hatóságoknak szóló Twitter-bejegyzését a román Mediafax hírügynökség. Az orosz kormányfő-helyettes nem először fenyegette meg Romániát. Három éve történt már egy hasonló eset, amikor a Dnyeszter-menti szakadár területre látogató Rogozin gépének Románia nem adott légtérhasználati engedélyt. Akkor Rogozin azt írta egy Twitter-üzenetben, hogy legközelebb egy TU-160-as típusú hadászati bombázóval érkezik. Rogozin az Interfax orosz hírügynökségnek később úgy nyilatkozott, hogy a román mellett a magyar hatóságok is megtagadták, hogy a repülőgépe áthaladjon az ország légterén, illetve - tekintettel a gépen lévő üzemanyag mennnyiségére - leszálljon Budapesten. Az orosz békefenntartók jelenlétének 25. évfordulója Moszkva és Chisinau között, illetve a chisinaui európai irányultságú kormány és az oroszbarát elnök között is feszültséget szított, miután a moldovai határőrség nem engedett be az országba több, az ünnepségekre érkező orosz előadóművészt és politikust. Igor Dodon moldovai elnök "provokációnak" minősítette saját kormánya eljárását, és egy orosz nyelvű Facebook-bejegyzésben kilátásba helyezte, hogy "eljön majd a felelősségre vonás ideje". Az orosz többségű, a Dnyeszter folyótól keletre fekvő terület 1990-ben vált ki a többségében román nyelvű Moldovai Köztársaságból, és 1992-ben 15 ezer halottat követelő háborút is vívott vele. Az úgynevezett Dnyeszter-menti Köztársaságban - amelynek önállóságát egyetlen ország sem ismeri el - azóta is orosz csapatok állomásoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.