Romaest és sportbajnokságok az ÁGOTA-tábor hetedik napján + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

agota_tabor_csutortok_roma_est90_gs

Tovább robog a tíznapos mennyország Doboz-Szanazugon, a dinnye élvezetén túl a roma kultúra mélysége határozta meg a hetedik napot az ÁGOTA-táborban.

Folytatódtak azok a sportbajnokságok, melyek egyre inkább a végkifejletük felé haladnak a XXI. ÁGOTA (Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozója) Országos Táborban, így a futball, a pingpong, valamint a csocsó bajnokságok esetében is kezd kialakulni a végjáték. “Óriási tétmérkőzések folynak, komoly jutalmakra számíthatnak a győztesek, de természetesen mindenki nyerni fog, ugyanis a Ferencvárosi Torna Club, a MOL Új Európa Alapítvány, illetve a Rossmann cég is ajánlott fel nyereményeket” – mondta el hírportálunknak Kothencz János, a tábor vezetője.

A sportvetélkedőkön túl váltóversenyeken mutathatták meg ügyességüket a táborozók, pihenésképpen pedig a dinnyeevésben is összemérhették tudásukat, a Vitaricum Kft. és Acsay Lajos vállalkozó jóvoltából minden gyermek kapott dinnyét

A nap legmeghatározóbb eseményéül a romaest szolgált, ahol a család értékrendje köré építve elevenítették fel a roma hagyományokat. “Azt szeretnénk tudatosítani a családjukat vesztett csemetékben, hogy azokat a negatív, túlzó általánosításokat és előítéleteket, melyeket tapasztalhatnak, figyelmen kívül kell hagyni, nem azzal kell foglalkozni, hogy mit mondanak róluk, hanem előre kell nézni és el kell fogadni azt, hogy ők a róluk állítottakkal szemben igenis értékes és nagyszerű emberek” – fogalmazott Kothencz János.

Kiemelte, hogy nem kell szégyellni a roma származást sem, mert a cigányságnak van kultúrája, nyelve, hagyománya, melyeket érdemes megismerni, ennek jegyében csodálatos tapasztalatra tehettek szert a roma esten a gyermekek, olyan közreműködőknek köszönhetően, akik évről évre egyre színvonalasabb roma esteket mutatnak be, melyeken hagyományokat elevenítenek fel, bemutatják a cigányság történetét, a nyelvi sajátosságokról tartanak bemutatót, kiegészítve rengeteg zenével és tánccal.

“Célunk, hogy az állami gondozottak ezt ne egy plusz szégyenbélyegként éljék meg, hanem legyenek büszkék arra, hogy ennek a világnak is van számtalan értéke. Sok gyermek itt tesz szert valamiféle identitástudatra, itt gondolkodik el arról, hogy mit jelent a társadalmi megbélyegzésen kívül romának lenni és érdemes ismerkedni a lovári nyelvvel, zenei kultúrával és egyéb dolgokkal, melyekről itt mélyreható ismereteket szerezhettek” – közölte Kothencz János.

A csütörtöki nap egyértelműen azt mutatta a tábor vezetője szerint, hogy lelkileg feltöltődnek a gyermekek, mély beszélgetések, megnyílások gazdagították a tábor eseményeit, reményt adó együttlétek határozzák meg a légkört. A tíz napos mennyország, ahogy gyerekek gyakran nevezik, valóban kézzel fogható.

A tíz napos mennyország nem zárult még le, a táborozók készülnek a Ki mit tud?-ra, illetve pénteken érkezik a nyári mikulás és hoz magával háromnegyed tonna csokoládét, cukorkát, nyalókát és egyéb édességet.

A 2017. évi ÁGOTA-táborról a SZEGEDma.hu minden nap helyszíni beszámolóval, fotógalériával jelentkezik.

A közel ötszáz fős táborban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató számos gyermeke és fiatalja vesz részt. Továbbra is folyamatosan várják nevelőszülők jelentkezését a 06/20-946-0101, a 06/20-284-4727, valamint a 06/30-624-2840-es telefonszámokon!

Összefoglalónkat a tábor első napjáról ITT olvashatja.

Összefoglalónkat a tábor második napjáról ITT olvashatja.

Összefoglalónkat a tábor harmadik napjáról ITT olvashatja.

Összefoglalónkat a tábor negyedik napjáról ITT olvashatja.

Összefoglalónkat a tábor ötödik napjáról ITT olvashatja.

Összefoglalónkat a tábor hatodik napjáról ITT olvashatja.

no images were found

no images were found

Előző sztori

Eszközbeszerzésre gyűjt a huszonöt éves Szegedi Csillagvizsgáló + FOTÓK

Következő sztori

Kábítószert találtak egy szerb autóban a pénzügyőrök Röszkén