Kultúra

Rettegett amazonok, sajtreszelős görög harcosok a Határtalan Régészet nyári számában

Rettegett amazonok, sajtreszelős görög harcosok a Határtalan Régészet nyári számában

2017. július 12., szerda
Rettegett amazonok, sajtreszelős görög harcosok a Határtalan Régészet nyári számában
hr_17_2_3

A háborúk régészetével foglalkozik a Határtalan Régészet című magazin nyári száma. A lapból kiderül többek között, miért hordtak magukkal a görög harcosok sajtreszelőt, kik voltak a legendás, rettegett amazonok, s kiket is temettek a rézkorban áldozati gödrökbe.

A Határtalan Régészet című régészeti magazin nyári számának középpontjában egy rendkívül izgalmas téma, a háborúk régészete áll. Az olvasók megtudhatják, hogyan is működik napjainkban a hadirégészet, milyen módszerekkel, eszközökkel erednek a régészek több száz évvel ezelőtti háborús események nyomába. Megismerhetjük a múlt harcosait, harcászati szokásait többezer éven keresztül, egészen a második világháború időszakáig. A magazin nyári száma több érdekességet is bemutat a múlt ikonikus harcosaival kapcsolatban. Kiderül például, hogy a görög katonák sajtreszelőt is hordtak magukkal hosszú útjaik során: a füstölt sajtot – mely nem romlott meg útközben – ugyanis elrágni nem tudták, ezért a szintén magukkal vitt borba reszelték, majd így fogyasztották el. Olvashatunk a hős amazon harcosokról is, akiket a görögök Arész hadisten lányainak tartottak. A legendák szerint ezek a női harcosok férfiakat és fiú csecsemőket mészároltak le, férfiruhát hordtak, törvények és házasság nélkül, szabadon éltek. A valóság azonban nem volt ilyen izgalmas: a nomád közösségek a közösséghez tartozó lányokat, asszonyokat is hadra fogták, amikor veszély fenyegette az állatállományt, így válhattak a nők harcosokká ebben a korban. A rézkori erőszakos rítusokról is találunk cikket a magazinban. A Kr.e. 4. évezredben áldozati gödröket használtak a közösségek: Abony határában 48 maradványt találtak a régészek, akik közül sokan erőszakos halált haltak. Egyes halottakat feldaraboltak, egy női csontváz bordái között állati szarvcsapot találtak, egy másik női csontváz csigolyájába pedig egy emberi szárkapocscsontot döftek többezer évvel ezelőtt. A rituális gödrökbe helyezett halottak között találtak leprával fertőzött maradványokat is. Őket azért bántalmazhatta olyan erőszakosan a közösség, mert az akkori emberek számára a lepra egy ismeretlen, félelmetes jelenség lehetett, melynek rituális módszerekkel próbáltak véget vetni. A Határtalan Régészet nyári száma kapható országszerte az újságárusoknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.