Női vízilabda: jól jön a lányoknak a pihenő

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csabai Dóra; Sevenich, Vivien

A magyar női vízilabda-válogatott csoportelsőként jutott be a negyeddöntőbe a budapesti világbajnokságon, ahol a Kanada – Új-Zéland mérkőzés győztesével küzdhetnek meg az elődöntőbe jutásért hétfőn.

Száz százalékos mérleggel teljesítette a csoportkört Bíró Attila együttese a világbajnokságon: a magyar válogatott a csoportkör nyitányán Japánt verte 20-9-re, majd jött a franciák elleni gálaelőadás és a 24-5-s kiütéses diadal, majd a csoport rangadóján, remek védekezéssel a hollandok felett aratott 10-8-s győzelem. Mindez azt jelenti, hogy szombaton nem kell medencébe szállnia Bujka Barbaráéknak, a lelátóról figyelhetik a következő ellenfelet, amely papírforma szerint a kanadai együttes lehet, ám a meglepetés mindig ott lóg a levegőben.

„Ha visszamegyünk az időben, mondjuk 2001-ig, mi annak idején öt nap alatt játszottunk le öt meccset, a csoportmeccsek után rögtön jöttek az elődöntők, döntő, ez nagyon megterhelő volt” – mondta portálunknak Drávucz Rita, a Szentes és a Szeged korábbi válogatott vízilabdázója. „Ahhoz képest most már évek óta ebben a rendszerben játszanak, hogy két hétre nyúlik a torna. Azt gondolom, hogy mindenképpen jól jön a kisebb pihenő a lányoknak, főleg úgy, hogy egy kifejezetten erős meccsel zártuk a csoportkört, plusz ezzel a csoportgyőzelemmel talán kicsit könnyebb ágra is kerültünk” – tette hozzá az olimpiai negyedik átlövő.

kirisikupa_aus-hun_01_dravuczrita

A magyar csapat már a világbajnokság előtti felkészülési tornán is bizonyította, hogy akár a végső sikerre is lehet esélye, az egyik legnagyobb rivális amerikaiakat is sikerült megszorongatnia, ami az utóbbi években nem sokszor jött össze Keszthelyi Ritáéknak. Drávucz Ritát arról is megkérdeztük, hogy miben rejlik ennek a csapatnak az ereje. „Ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap a centerjáték a női vízilabdában is, nagy szerepet játszik a fizikai küzdelem, amiben fel tudjuk venni a versenyt. Nagy erőssége ennek a csapatnak, hogy gyakorlatilag mindenhonnan be tud találni az ellenfél kapujába, illetve nagy stabilitást ad az is, ha Gangl Edina elkapja a fonalat, mert egy jó kapusteljesítmény mindig megalapozza a védekezést” – értékelt a 2001-ben Budapesten világbajnoki címet nyerő játékos.

„Fontos volt az első két mérkőzés, mert látványos gólokat, szép megoldásokat mutattak a lányok, kiszolgálták a közönséget is. A hollandok ellen az első negyedben azért mindkét csapat nehezen kapta el a fonalat, de nagyon stabilan, egyre jobb teljesítményt nyújtva haladtunk előre és végül szép győzelmet arattunk. Azért is fontos ez a csoportelsőség, mert így a lányok legalább egy napot szusszanhatnak, és a lelátóról nézhetik meg a következő ellenfelet, plusz azt sem szabad elfelejteni, hogy nyilván jobb egy pihenőnap, mint egy oroszok elleni kemény találkozó” – tette hozzá Drávucz Rita.

A magyar női vízilabda-válogatott legközelebb hétfőn száll medencébe este fél kilenckor, míg egy siker esetén a görög, ausztrál, francia hármas valamelyikével küzdhetne meg a fináléért két nappal később.

Előző sztori

Elrejtett cigaretta mindenhol, még a mikrosütőben is

Következő sztori

Erős a forgalom a röszkei határátkelőhelyeken