Írjon nekünk

Egészség

Negyedszázada adnak életet a rotarysok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

rotary02_gs

Van, aki már felnőtt és egészséges, mások még karon ülnek és nehéz műtétekre várnak azok közül, akik bekerültek a rotary klubok Gift of Life programjába. Szegeden járt a jótékonysági közösség világelnöke, aki találkozott a helyi tagokkal, orvosokkal és a megmentett gyermekekkel.

Már 26 éve, 1991 óta működik Magyarországon a Gift of life – Ajándékozz életet program. Ez alkalommal Szegeden járt a Rotary világelnöke, Ian Riseley és felesége. A vezetőt nemcsak a helyi rotary klubok tagjai, vezetői fogadták, hanem négy olyan fiatal, akik életüket a szervezet programjának köszönhetik. Ketten karon ültek, a harmadik csecsemő babakocsiban, a legutolsó pedig már 27 éves, s ma már egészséges.

A program lehetőséget nyújt arra, hogy határon túli gyermekek életét megmentsék, s a fiatalok teljes, vagy ahhoz közeli életet éljenek – mondta Katona Márta, a program orvos-koordinátora, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermek-kardiológiai osztályának vezetője. Emlékeztetett rá, hogy 1960 óta van Szegeden magas színvonalú gyermek szívsebészet. Hangsúlyozta, a dicséret nem csak őket illeti, hanem az osztály minden munkatársát. Bereczki Csaba igazgató főorvos megköszönte az eddigi nyújtott támogatást, s hozzátette, igyekeznek 21. századi körülményeket teremteni, de ehhez még rengeteg segítség kell. Ian Riseley világelnök szerint csodálatos az orvosok által végrehajtott munka, s egyben fontos a rotary klubok szerepe a Gift of Life programban.

Fantasztikus meglepetésnek nevezte idősebb Hartyánszky István főorvos, hogy egy 25 évvel ezelőtt megmentett fiatalember is itt ülhet. Egy nehéz, de örömteli kihívással kell megküzdeniük, egyre nagyobb számban élnek évtizedekkel ezelőtt megoperáltak, akiket az orvosoknak, kardiológus szakembereknek el kell látniuk. Ők itt Szegeden a legfiatalabbaktól az idősekig rengeteg korosztállyal találkoznak, egy barcelonai konferencián pedig már a 60 és 75 év közötti veleszületett szívrendellenességgel élőkről tartanak előadást.

A két karon ülő baba hasonló betegséggel született, mindkettejüknek a B szívkamrájuk elválasztó ösvényén van egy lyuk, amely miatt a vér egy része a tüdőbe kerül. Erre a helyzetre minden gyerek másképpen reagál, így egyelőre egy kisegítő műtétet hajtottak végre, s ha folytatódik állapotuk stabilizálódása, akkor a kicsikre egy újabb beavatkozás vár.

Idősebb Pék András a mentőszolgálatnál dolgozik, naponta ment életeket, de huszonöt évvel ezelőtt az ő fiának volt szüksége hatalmas segítségre. Többször is elcsuklott a hangja, mikor arról beszélt, hogy miként mentették meg – akkor még – New Yorkban fia életét. Búskomor, sarokban ülő gyermeket vittek el és egy életvidám, örökmozgó csemetét hoztak vissza. Ma a fia teljes életet élhet, ezért mindketten hálásak.

Rusz Márk és Balázs Sára, a két kisbaba édesanyja is hisz már abban, hogy jobbra fordul gyermekük sorsa. Nincsenek egyedül, egy 6 hetes erdélyi baba is műtétre vár. Aggódtak amiatt az orvosok, hogy már túl későn kapja meg a segítséget, de már javul a helyzete, s hamarosan megerősödhet annyira, hogy a következő műtét is megtörténhessen. „A szülők nagyon fiatalok, még most értik meg, hogy milyen lesz egy beteg gyermeket nevelni” – fogalmazott Katona Márta. Hozzátette, a program hatalmas lehetőség a magyar-román barátság elmélyítésére.

A rendezvény alkalmával átadták a Szent-Györgyi Albert díjat Bogáts Gábornak, az SZTE Kardiológiai Centrum Szívsebészeti Osztályának vezetőjének és Hartyánszky Istvánnak.

Egészség

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni.

Tovább olvasom

Egészség

Szerencsére nem emelkedett a fertőzöttek száma Csongrádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Viszont ismét elhunyt hét krónikus beteg.

Tovább olvasom

Egészség

Teljes radiológiai eszközparkkal bővül a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

4,8 milliárdos kormányzati támogatásból.

Tovább olvasom

Aktuál