Mesés papírjátékok – interaktív miniatűr papírszínház-kiállítás nyílik a Kass Galériában + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kass07_gs

A mese valósággá válik a miniatűr papírszínházak világában. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt elkápráztató színházi játékfigurák közt mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, többek közt A varázsfuvola, a Csipkerózsika, és az Ezeregyéjszaka szereplőit is. A Schreiber–Gyermek–Színház című kiállítás július 12-én nyílik a Kass Galériában.

A huszonnégy történetet bemutató rendkívül gazdag és egyedi gyűjtemény a tavalyi év áprilisában indult útjára az egri Dobó István Vármúzeumból.

A kiállítás 20 különleges történettel idézi meg a 19. századi időszak kőszínházainak népszerű előadásait. A gondosan elkészített figurák és díszletek gazdag látványvilágával feltárulnak a Varázsfuvola, az Alibaba és a negyven rabló, a Faust, és a Haramiák előadásai is. Az akkori kor 3-4 órás előadásai alatt gyerekek és felnőttek párbeszédes formában olvastak fel, ezt különféle hatásokkal fokozták. Papírzacskóba száraz borsót raktak, amit felráztak, ezzel imitálták az eső hangját. De a fényhatásokra is nagy hangsúlyt fektettek.

A rendkívül ritka és hiánypótló kiállítás darabjait Németországban, pontosan Esslingenben kezdték nyomtatni 1878-1926 terjedő időszakban. A miniatűr papírszínházat több generáción át egy egri család őrizte, a kassai származású családtag, Schmotzer Alajosné Tarczal Mária hagyatékaként.

“A látogatókat elsősorban egy előre elgondolt tematika alapján szeretnénk bevezetni a kiállításba. Elsőként Schmotzer Alajosné Tarczal Mária élettörténetét szeretnénk bemutatni. Majd a Grimm-mesékkel indítjuk a papírszínházról szóló részt, tovább haladva az ifjúsági szakasz következik Verne regényeivel. A mesék után térünk át a komolyabb, felnőtteknek szóló művekre. Tehát gazdag tárlatot nyújtunk a látogatóknak” – mondta Császi Irén a papírszínház kurátora, a Dobó István Vármúzeum munkatársa.

A múzeum önmagához híven most is készül interaktív kiállítással, ezúttal a gyerekeket invitálják játékos tanulásra.

“Az interaktív jelleggel a gyermekekhez szeretnénk közelebb vinni ezt a világot. Színháztörténeti betekintést nyerhetnek a polgári családok életébe, illetve magukra ölthetnek korhű jelmezeket, a kiállított színdarabok egy-egy jelenetét meg idézhetik. De többek közt elkészíthetik az adott darab szereplőit. Szeretnénk lehetővé tenni számukra, hogy életre hívják a saját papírszínházukat, amit haza is vihetnek” – nyilatkozta Császi Irén

A tárlat külön érdekességének számítanak a német gót feliratú szövegkönyvek, amely közül kettőt magyar nyelven is megtekinthetnek a kíváncsiskodók.

Császi Irén kiemelte, hogy a rendkívül egyedi tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatása nélkül nem lehetett volna megvásárolni és vándorkiállítás formájában közszemlére bocsátani.

A Kass Galériában július 12-én a Schreiber–Gyermek–Színház című kiállítással egyidejűleg nyílik meg a Kass János és a színház című tárlat is, ahol a művész színház témájú műveit állítják ki.

no images were found

Előző sztori

Nézőpont: a lakosság háromnegyede elutasítja, hogy lehessen marihuánát árulni

Következő sztori

Lázár János a Kormányifnón: a kormányfő elvárása, hogy kerüljünk a 10 legbiztonságosabb ország közé