Közélet

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében

2017. július 11., kedd
Megkezdődhet az aláírásgyűjtés december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében, miután a Kúria elutasította a kérdés hitelesítéséről szóló választási bizottsági határozat ellen benyújtott jogorvoslatot.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-i ülésén hitelesítette Bíró Zoltán magánszemély népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen az a kérdés szerepelt, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?" Az NVB hitelesítő határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének. A felülvizsgálati kérelmet a Kúria kedden bírálta el, és tette közzé végzését a honlapján. A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a kérelmet, mert ugyan a kérelmező csatolt ügyvédi meghatalmazást beadványához, a felülvizsgálati kérelmet a kérelmező csak saját kezűleg aláírva, ügyvédi ellenjegyzés nélkül nyújtotta be. Az NVB hitelesítő határozatával szemben ezt az egyetlen jogorvoslatot nyújtották be, így a Kúria döntésével jogerőre emelkedett az NVB hitelesítő határozata. A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd - miután a kezdeményező igényli - a Nemzeti Választási Iroda elnöke öt napon belül átadja a szervezőnek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak ezen az íven lehet támogatni. A szervezőnek 120 napja van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.