Meghátrált a bank – nem merték a kerekesszékes házaspárt utcára tenni + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

karosultak_szabo_balint08_gs

Rosszul veszi ki magát, ha egy kerekesszékes házaspárt utcára tesz egy bank – ezzel indokolta a Raiffeisen, hogy méltányosságot gyakorol, és elfogadja a Biharvári házaspár ajánlatát, és 7 helyett megelégszenek 1,8 millió forinttal. Az összeget ki is fizették, így több éves pereskedés után fellélegezhetnek, már amennyire meg lehet könnyebbülni egy ilyen hercehurca után, amire ráment a házasságuk és az egészségük is.

„Megkönnyebbültem, de elhatároztam, nem hagyom annyiban, elmegyek Strasbourgig, kártérítést akarok az elmúlt hét év borzalmaiért, amire ráment az egészségem és a férjemmel megromlott a kapcsolatom” – fogalmazott Biharvári Gyuláné immár saját lakásában, amiről levette a bank a keretjelzálogot. A férfi intézetbe is került, olyannyira kikészült idegileg, de az asszony is több hetes kórházi kezelés alatt nemrég a pszichiátrián. Mint elmondta, nem a pénz miatt szeretne kártérítést, hanem a sok gyötrelem miatt, amin keresztülmentek.

A Biharvári házaspár esetében a felperes bank jogerős bírósági ítélet alapján 10,8 milliót követelt, hogy tehermentesítse a Korondi utcai keretjelzáloggal terhelt ingatlant, amiért egyébként több mint 20 millió forintot fizetett a kerekesszékes házaspár. 2015 őszén a lakók megakadályozták, hogy a végrehajtó szemlét tartson a lakásban, majd a Raiffeisen Bank – látva a közvélemény felháborodását és a sajtóérdeklődést – egy szerintük méltányosnak nevezett ajánlatot tett, 7 milliót kért volna Lengyel Gábor építési vállalkozótól vagy a házaspártól. Miután a vállalkozót május végén előzetes letartóztatásba helyezték egy másik ügyben elmarasztalva, a pénzintézet újból lépett, és elfogadta a házaspár ajánlatát, ami 1,8 millió forintról szólt. Biharvári Gyuláék eladták garázsukat, abból fizették ki a bankot, így hét év után a házaspár elmondhatja, övék lett a lakás, amit már korábban egyszer kifizettek.

A károsultak érdekképviseletét ellátó Szabó Bálint jogász elmondta, több keretjelzálogos per is zajlott, illetve van folyamatban, eddig egyedül Solymosi Lajosnéék örülhettek, a harmadjára megismételt első fokú eljárásban a Szegedi Ítélőtábla a javukra döntött. A többi szegedi és makói család esetében Szabó elmondta, az érintettek 1-2 millió forintig hajlandóak helytállni, hogy a már egyszer kifizetett lakásukról lekerüljön a keretjelzálog, ennél többet viszont nem tudnak és nem is akarnak a banknak fizetni. „Felháborító a bank indoklása, mely szerint a közfelháborodás miatt értékelték úgy, hogy rosszul veszi ki magát, ha kerekesszékes házaspár kerül az utcára, s ezért gyakoroltak méltányosságot. Ez azt üzeni, hogy kerekesszékbe vagy intézetbe kell kerülni ahhoz, hogy valakivel méltányosan járjon el egy pénzintézet. Felmerül a kérdés, hogy a kerekesszékes házaspár mennyivel különb egy 84 éves asszonynál, egy egyedülálló édesanyánál vagy bárkinél. Sajnos ez jól mutatja a hozzáállásukat” – fűzte hozzá Szabó Bálint. Az ügy fejleménye, hogy csalás és bűnpártolás miatt büntetőfeljelentést tesznek egy szegedi ügyvéd ellen, aki az adásvételi szerződéseket intézte. A károsultak képviselője állítja, az ügyvédnek kötelessége lett volna felhívni az ügyfelek figyelmét a kockázatokra, amit nem tett meg.

Szabó úgy látja, hogy a még nem rendezett szegedi és makói családok ügyében sincs helye a kilakoltatásnak, kiürítési pernek, sem pedig végrehajtásnak. „Aki nem fizette meg az ingatlan vételárát, azt kész megfizetni, és akár egy jelképes összeggel ki is egészítik, az 1-2 millió forint fölötti részt meglátásunk szerint jogtalanul követeli a bank. Ahol már kifizették, azokban az esetekben peres eljárások során fogjuk visszakövetelni, mert ha ezt hagyjuk, akkor a jövőben bárki járhat ugyanúgy, mint ezek a családok” – részletezte.

Miklán András egy makói társasházban vett lakást. Elmondta, esetük eltér némiképp a többi károsultétól, ők ugyanis még nem fizették ki a teljes vételárat. A férfi elmondta, elkezdtek törleszteni a bank felé, ám a pénzintézet három évig tagadta, hogy több milliót fizettek volna. A pereskedés végén elismerték, de addigra már Andrásék családja széthullott, vagyis nincs, aki kifizesse a hiányzó összeget. „A bank nem méltányos, ma is a teljes összeget kérik, nagyjából 10 milliót, ami véleményünk szerint nem jogos követelés, hiszen a banknak hozzáállása okozta, hogy ebbe a helyzetbe kerültünk, hiszen lenyúlták a pénzünket és évekig nem ismerték el, hogy fizettünk” – magyarázta a makói férfi.

A 84 esztendős Balázsfi Istvánné családjának két háza ráment az L. Gáborral kötött szerződésre, a vállalkozó a Korondi utcai társasházban három lakással fizetett az idős asszonynak és családjának. „A legjobban az fáj, hogy mi egy fillérrel nem tartoztunk a banknak, hiszen 71 milliós értékű házat kapott tőlünk a vállalkozó, és ennek ellenére voltunk kénytelenek fizetni. A 23 millióra értékelt lakásom végül 46 millióba került, megvásároltam még egyszer” – magyarázta. Nincs is meg mind a három lakás, a fiáét el kellett adniuk, és a garázsukat is elvette a bank. Kifogásolta Balázsfiné azt is, hogy 2,5 milliót vett el tőle az a szegedi ügyvéd, akit most fognak beperelni.

A keretjelzálogos ügyek lényege, hogy Lengyel Gábor építési vállalkozó kölcsönt vett fel a Raiffeisenetől, a fedezet maga a társasház volt, ám a férfi nem fizette vissza a hitelt a pénzintézetnek. A lakók bár kifizették lakásukat, mivel keretjelzálog terheli az épületet és a vállalkozó nem fizetett, jóformán újra meg kellene vásárolniuk lakásukat.

no images were found

Előző sztori

Minden második gyerek veszélynek van kitéve az interneten

Következő sztori

Aratóünnep Zákányszéken a hálaadás jegyében