//

Megélénkülhet a lakáspiac az egyetemi városokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lakaseladas_elado_haz_lakaspiac

Az esti órákban hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási intézmények felvételi ponthatárait. Egyes statisztikák szerint az egyetemi városokban ezzel párhuzamban megélénkül a lakáspiac.

A felvételi eredmény tudatában a diákoknak a következő lépés lehet – amennyiben a továbbtanulás lakóhelyváltással is jár – a lakhatási kérdés megoldása. A hallgatók eldönthetik: bejárósak lesznek, a kollégiumi életet választják, albérletbe költöznek, vagy netán lakást vásárolnak. Szegeden is hatással van a lakáspiacra a hallgatók érdeklődése a nyári időszakot nézve a szakemberek szerint. „Ha kiugró mértékben nem is tapasztaljuk a lakáspiac felpezsdülését a nyári időszakban, de természetesen Szeged egyetemi városként hatással van rá. A magyar diákok elsősorban a kisebb garzon és panellakások után érdeklődnek 60-80 ezer Ft/hó bérleti díj mellett, jellemzően összefogva, többen bérlik a lakást, elosztva a költségeket. A belvárosi lakásokért elkérhetnek 120-150 ezer forint bérleti díjat is. A bérlés mellett a lakásvásárlást is sokan fontolóra veszik. Amennyiben a diák az egyetem városában 5-6 évet is eltölt, vagy hosszabb távban gondolkodik, akkor többen döntenek úgy, hogy a bérleti díj kifizetése helyett inkább a már megvásárolt lakás törlesztő részletét fizetik” – emelte ki Lovai Margit, egy helyi ingatlanközvetítő cég ügyvezetője.

Növekszik az érdeklődés, de nem jelentős mértékben – ezt már Ács Ottó ingatlanközvetítő emelte ki. A szakember úgy tapasztalja, az ingatlanárak már most magasak, az esetlegesen megnövekedő kereslet nem tornássza tovább az árakat. A bérbeadók és eladók ugyanakkor kitartanak a jelenlegi árak mellett, bízva a továbbtanulók érdeklődésében is. Körükben elsősorban az egy, másfél és kétszobás lakások a legkeresettebbek. A felvételi ponthatárokról és a felvételi eredményéről július 26-án az esti órákban kapnak értesítést a hallgatójelöltek. Ezt követően veheti kezdetét számukra a nagy „lakásmustra”.

Előző sztori

Anna-napi búcsú vár Algyőn a hétvégén

Következő sztori

Kajak-kenu: tizenhat DÉMÁSZ Szeged arany a korosztályos ob-n

Legutóbbi hasonló cikkek