Magyar Idők: Soros már 2002-ben támogatta Botkát

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

02_botka_mti_nemeth_gyorgy-780x407

Soros György 2002-ben külső támogatást nyújtott Botka Lászlónak, aki akkor Szeged polgármesteri székéért szállt sikeresen ringbe. Ez pedig különösen érdekessé teszi a tényt, hogy most, amikor a szocialista politikus miniszterelnökségre pályázik, mindketten egy napon jártak Brüsszelben. A tőzsdespekuláns magyarországi helytartói negyedszázada szorosan kötődnek a baloldalhoz, 2010 előtt különösen az SZDSZ-szel volt szoros, személyes a kapcsolat, 2002-ben pedig nemcsak a Tisza-parti városban, hanem országszerte beavatkoztak a politikába.

Alaphazugságnak nevezte Molnár Gyula, az MSZP elnöke nemrégiben azt a felvetést, hogy Soros György, egy nyolcvanhét éves ember Amerikából, Botka Lászlóval és a szocialistákkal összefogva akarja megbuktatni az Orbán-kormányt. A pártvezér véleményével viszont élesen szemben áll az elmúlt negyedszázad gyakorlata – írja a Magyar Idők.

Botka László 2002-ben a nemzetközi tőzsdespekuláns magyarországi „helytartóságától” kapott segítséget polgármesteri kampányához. A Soros Alapítvány ugyanis az említett évben finanszírozta egy civil csoportosulás, a Szegedért Egyesület hírleveleinek előállítását és terjesztését, a szervezet pedig elindult a helyhatósági választáson.

Polgármesterjelöltje, egyben vezetője Csapó Balázs volt, akit a rendszerváltást megelőző ellenzéki tevékenysége, valamint a múltbéli MDF- és Fidesz-tagsága egyaránt alkalmassá tett arra, hogy a jobbközép pártok támogatását élvező Balogh Elemér kihívójaként szavazókat hódítson el tőle, ezzel Botka László helyzetét erősítve.

Csapó és köre egyébként már 2001-ben hozzálátott a fideszes polgármester, Bartha László pozíciójának gyengítéséhez: igyekeztek mindenből botrányt keverni, egy ingatlanügy kapcsán például később megalapozatlannak bizonyult feljelentést tettek a polgármester és tizenhét képviselő ellen.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a szocialisták akkori ifjú titánja Soros György külső segítségével került a Tisza-parti város élére csaknem tizenöt évvel ezelőtt. A hála sem maradt el: Csapó Balázsból, a Szegedért Egyesület jelöltjéből két évvel a választás után Botka felkérésére lakossági érdekvédelmi megbízott lett.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről érdemes még megjegyezni, hogy eddigi pályafutása során nem ápolt látványosan jó kapcsolatot a Soros-hálózat szervezeteivel, amelyek 2010 előtt jobbára az SZDSZ-be voltak becsatornázva. Az viszont figyelemre méltó, hogy Botka idén május végén éppen akkor utazott Brüsszelbe, amikor a milliárdos is ott járt és szívélyes megbeszélést folytatott többek között az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel.

A Soros Alapítvány politikai elköteleződése korábban is nyilvánvaló volt, elég csak arra gondolni, hogy a szervezet kurátora, majd elnöke haláláig Vásárhelyi Miklós, az SZDSZ egyik alapítója és egykori országgyűlési képviselője volt. Utódja Halmai Gábor lett, ő ugyan nem volt párttag, de az SZDSZ holdudvarába tartozott, alkotmánybírónak is jelölték. A nevéhez fűződik többek között a Soros-féle Közép-európai Egyetem Emberi jogi programjának megalapítása, a 2006-os választások előtt pedig kinevezték az Országos Választási Bizottság elnökhelyettesévé.

Halmai feltűnése a Soros Alapítvány élén a társaság politikusabbá válását jelezte. Korabeli, azaz 2001-es sajtóhírek szerint az után esett rá a választás, hogy a szervezet névadója Magyarországra látogatott és itt szembesült a szerintük elharapódzó antiszemitizmussal, valamint az Orbán-kormány „fasizálódásával”.

Vele együtt került be egyébként a társaság vezetésébe Majtényi László, a volt adatvédelmi biztos, akit a balliberális pártok tavasszal államfőnek jelöltek. A Halmai–Majtényi tandem ténykedésének eredménye az az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, amely – mint a Magyar Idők beszámolt róla – milliókat kapott tavaly Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatától a kormánybuktatás előkészítésére.

Bár az alapítvány elnöke hangoztatta, hogy közvetett módon sem kívánnak pártokat támogatni, ez már addig is bevett gyakorlat volt a szervezetnél. Egy korabeli cikkében a Heti Válasz leplezte le, hogy 2000-ben a Soros Alapítvány elnöki keretéből egészítették ki az MSZP-hez kötődő Politikatörténeti Intézet Kht. bevételeit.

Ugyanabban az évben együttesen több mint hárommillió forinthoz jutott a szabad demokratákkal szervezeti kapcsolatokat ápoló Esztergomi Liberális Klub, a Társaság a Szabadelvű Belvárosért, valamint a Liberális Klubokért Egyesület.

A balliberális értelmiségi holdudvar és a főként szocialista, szabad demokrata politikusok évi rendes seregszemléjeként ismertté vált – Farkasházy Tivadar nevével fémjelzett – szárszói találkozó szintén évek óta az elnöki keret tételei közt szerepel – olvasható a riportban.

A Soros Alapítvány és a politika szoros kapcsolatát jelzi továbbá, hogy az SZDSZ prominensei közül többen vállaltak személyesen szerepet a szervezet működésében, például Fodor Gábor és Horn Gábor. Emellett a 2002-es választásra ráfordulva olyan közírók munkáját is támogatta Soros csapata, mint Kende Péter és Ferenczi Krisztina, az Orbán Viktort és a Fideszt lejáratni igyekvő könyvek szerzői.

Valamint az alapítvány finanszírozott egy nagyszabású, a választásra mozgósító országos plakátkampányt, a Klubrádió műsorait és általában minden olyan fórumot, amivel közvetve hozzájárulhattak a keresztény-nemzeti erők bukásához.

Előző sztori

Színházak Éjszakája – Játékkal várják a nyári fesztiválok közönségét

Következő sztori

Sok dolga volt a tűzoltóknak szerdán