/

Kínai hallgatók a II. Bűnügyi Nyári Egyetem programsorozatán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bunugyi_nyari_egyetem_mj 020

Az SZTE ÁJTK szervezésében húsz kínai hallgató ismerkedhet meg az európai jogviszonyokkal, valamint a magyar bűnügyi rendszerrel. A három hetes nyári egyetem második alkalommal kerül megrendezésre Szegeden, amely a diákok és az oktatók számára egyaránt kihívást jelent.

A jelenlegi nyári egyetem szerves részét képezi a 2012-ben kialakított Gateway programnak. A program sikeressége adott okot arra, hogy a 2017-es évben is megrendezzék a nyári szemesztert. Míg ősszel és tavasszal a szemeszter három-három hónapos, addig jelenleg egy háromhetes tematikus képzésről beszélhetünk. A tematikusság abban mutatkozik meg, hogy alapvetően a büntetőjog területéről hallgatnak előadásokat a kar partnereitől érkező kínai hallgatók.

Nem véletlenül a büntetőjogra koncentrálva tartják a képzést, hiszen a sanghaji jogtudományi egyetemről érkezett diákok alapvetően büntetőjogra szakosodtak. Ennek következtében nagy előnyt jelent számukra, ha elmélyítik tudásukat az európai és nemzetközi intézményekkel kapcsolatban. Az itt megszerzett tudást otthon is kamatoztatni tudják a fiatalok, továbbá harminc kreditet is kapnak a nyári szemeszterért, amit saját egyetemükön tudnak elismertetni.

„A kínai hallgatók teljesen más szempontrendszer szerint elemezhetik az európai büntetőjogi intézményeket, valamint speciálisan a magyar büntetőjoggal is kapcsolatba léphetnek.” – jegyezte meg Varga Norbert, az SZTE-ÁJTK kínai-magyar csereprogramjának igazgatója. A hallgatók nem kizárólag elméleti oktatásban vesznek részt, hanem a büntetőjoghoz kapcsolódó intézmények működésébe is betekintést nyernek.
bunugyi_nyari_egyetem_mj 003
Karsai Krisztina rektorhelyettes kiemelte, hogy a kínai diákok teljesen más jogi képzésből érkeznek, illetve az igazságszolgáltatási ismereteik is különböznek az európaiakétól, azonban nagyon érdeklődőek minden új információ iránt. Az idei húsz egyetemista rendkívül felkészült a témában, a pár napos nyelvi összeszokás után maximálisan teljesítettek az előadásokon. Az oktatási rektorhelyettes pozitívumként jegyezte meg, hogy több hallgató is megfogalmazza álláspontját az európai és a kínai büntetőjoggal kapcsolatban. Az oktatók számára is fejlődést és kihívást jelent az európai jog idegen nyelven való megismertetése a hallgatókkal.

Qin Zhi Jin elárulta, hogy nagy lehetőségnek tartja a szegedi nyári szemeszter kezdeményezését, hiszen szerette volna bővíteni Európával kapcsolatos tapasztalatait. A kínai hallgató meglátása szerint az oktatók rendkívül sok és hasznos ismeretet adták át nekik a 3 hetes szemeszter során, amit minden bizonnyal kamatoztatni is tudnak majd, ha visszatértek hazájukba. A szemeszter sikeressége kapcsán több intézmény is jelezte, hogy más specifikus nyári egyetem iránt is érdeklődnének. Karsai Krisztina elárulta, szeretnék a programot megnyitni más külföldi, valamint magyar hallgatók számára is a közeljövőben.

Default thumbnail
Előző sztori

A Nyugaton dolgozó keletiek fokozatosan visszatérnek hazájukba

Default thumbnail
Következő sztori

A korhatár alatti nyugdíjak rendszerét dolgozná ki az MSZP

Legutóbbi hasonló cikkek