Kézilabda: fejben kell topon lennie Vágó Attila csapatának az EYOF-on

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vago_attila_olimpia_hu_vagott

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) fiú serdülő csapatát a szegedi Vágó Attila vezetheti: a szövetségi edzővel a torna előtt beszélgettünk az esélyekről és a felkészülésről.

Az év kiemelt versenyére készülnek a fiú serdülő válogatott kézilabdázók. A vizes világbajnokság mellett szintén Magyarországon, pontosabban Győrben rendezett kiemelt sporteseményen a szegedi Vágó Attila szövetségi edző által irányított csapat számára a teljes 2017-es év az EYOF-ra való készülés jegyében telt, míg tavaly a kiválasztás játszotta a főszerepet, amely során az volt a cél, hogy a szakmai stáb megtalálja azt a 18-20 srácot, akivel készülhetnek erre a tornára. „Gyakorlatilag két éve erre készülünk. Célegyenesben vagyunk, június 19-én kezdtük el a közös felkészülést. A Veszprémben töltött két hét után július elején a győri Arénában készülünk, ahol a meccseinket is játsszuk majd, hogy szokjuk ezt a miliőt is. Múlt héten volt keretszűkítés, akkor nagy feszültség volt a játékosokban, mostanra megnyugodtak” – válaszolta érdeklődésünkre Vágó Attila.

Az idén mesteredzői képesítést szerzett szakember elmondta: több álmatlan éjszakát okozott neki és segítőjének, Bartha Dénesnek a keretszűkítés, ám végül három játékossal kellett közölniük, hogy nem lesznek ott az EYOF-on. „Mind a 18 játékos ragyogóan dolgozott az együtt töltött idő alatt, az edzésteljesítmény miatt nem volt okunk bárkit is kihagyni, mindenkit vittünk volna. Taktikai szempontból kellett döntéseket hoznunk, azokat a posztokat kellett figyelembe vennünk, ahol esetleg több játékosra kell számítanunk az előzetes stratégia alapján” – részletezte a szövetségi edző, aki elmondta, a világversenyekkel ellentétben itt csak orvosi papírokkal alátámasztott sérülés esetén változtathat a keretén, így nincs mód a csoportkör utáni cserére, ezért az a három játékos, aki végül nem került be a szűkített keretbe, ugyanúgy a csapattal edz tovább. A csapat összeállításánál egyébként sérülés nem miatt senkiről sem kellett lemondania Vágó Attilának, aki hangsúlyozta: jelen pillanatban serdülő gyerekekről van szó, akik fél év alatt nagyon sokat változhatnak fizikálisan is, a kollégákkal közösen döntve így meglátásuk szerint a korosztály legerősebb csapatát küldhetik pályára.

Meccshiánnyal küzdenek

Ami a felkészülést illeti: áprilisban egy lengyelországi tornán második helyen végzett a válogatott, ahol a norvégok elleni magabiztos sikert egy házigazdákkal szembeni döntetlen követett, végül a jó erőket képviselő Izraelt egy góllal múlták felül a srácok, így bár azonos pontszámmal végzett a csapat a lengyelekkel, de rosszabb gólkülönbsége miatt a magyar csapat végzett a dobogó második fokán. „A problémám az, hogy június vége felé edzőmérkőzéseket akartunk játszani, de az osztrák válogatott lemondta a meghívást, a franciák pedig nem jöttek el, így július 13-án játszottunk a szlovénokkal, ez volt az első edzőmeccsünk az EYOF előtt.

Hiányzik a meccs a srácokból, összesen három meccsel tudunk nekimenni a tornának, ráadásul ezek a meccsek nem szerencsés időpontban, a keretszűkítés után vannak.

A szövetség próbált ellenfelet találni, de sajnos ez nem jött össze, a lány válogatott hasonló cipőben jár” – tért ki a problémákra Vágó Attila. Az EYOF-on a csoportkör során a németek elleni nyitómeccset követően a horvátok, majd a dánok várnak a mieinkre, a kvartettek első két helyezettje folytathatja a kieséses szakaszban. “Ha valamikor meg tudjuk verni a németeket, az az első meccs. Ott még talán nincs úgy összeállva a német a csapat, a hazai pálya pedig remélhetőleg pluszt fog jelenteni a srácoknak, hiszen elkelt az összes jegy. Nem szabad félnünk, nagy lehetőség előtt állunk, ha győzelemmel kezdenénk, akkor továbbjuthatunk, ha pedig bemegyünk a legjobb négy közé, az már egy nagyon szép eredmény. Ez lesz az elsődleges célunk, hogy ott legyünk az elődöntőben” – nyilatkozta a szegedi szakember.

Az ellenfelek erősségével kapcsolatban Vágó Attila elmondta, alapvetően az elmúlt fél-egy év tapasztalataiból tudnak táplálkozni, ennek során játszottak a francia, a horvát és az izlandi csapattal is, míg a németekről videofelvételeknek köszönhetően szerezhetnek információkat. „Nekünk magunkra kell figyelni, a legnagyobb ellenfelünknek nem a dánokat, a németeket vagy a franciákat tartom, hanem azt, hogy ne nyomjon minket a hazai pálya és a megfelelés terhe. Ha le tudjuk küzdeni azt, hogy ne legyünk kishitűek, már pedig lefogjuk, mert a szövetség jóvoltából Nagy Sándor sportpszichológus is dolgozik velünk, akkor szép eredményt érhetünk el. Azért is hoztuk Győrbe a felkészülésünket, hogy szokjuk a közeget, az edzésekre persze nem tudunk 2-3 ezer ember előtt gyakorolni, de remélem, a telt ház feldobja majd a srácokat” – tette hozzá Vágó Attila.

A fiatal szakember korábban úgy fogalmazott, szeretne kilépni az utánpótlásból, és a felnőttek között is megmérettetné magát: nos, ez a terve sikerült is, hiszen a következő szezontól az NB I/B-s Veszprém KKFT vezetőedzője lesz, ami a bakonyi gigásztól teljesen független klub. A csapatnál komoly célokat tűztek ki, két-három éven belül, főleg fiatal magyar játékosokkal szeretnének az élvonalba kerülni. Ennek érdekében nyolc új igazolással vágnak neki a következő idénynek, akik közül négyen Szegedről teszik át székhelyüket, mindegyikükkel dolgozott már korábban együtt Vágó Attila. A MOL-Pick Szeged U23-as együtteséből Árpási Patrik és Haszilló Gergő mellett Algyőről a korábbi junior-válogatott játékos, Tóth Balázs, és az NB I-es Orosháza kapusa, a B-válogatottnál számításba vett Miklós Gergő is követi volt mesterét. “Napi két edzéssel, profi körülmények között fogunk dolgozni, köszönhetően Éles József elnök úrnak. Várom már a munka kezdetét. Nem befolyásolja a válogatottnál zajló feladatomat, hat éve dolgozom itt, szeretnék ezzel a korosztállyal tovább lépni. Erre Novák András főtitkár úrtól, és Zsiga Gyula szakmai igazgatótól is támogatást kaptam, de jelen pillanatban csak az EYOF-ra koncentrálunk, még ha számomra augusztustól egy teljes új időszámítás is kezdődik” – tért ki új feladatára Vágó Attila.

Előző sztori

Hevesi Tamás: „A megfelelő szakmai munkában hiszek”

Következő sztori

Evezős ob - Galambos Péter nyert a könnyűsúlyú egypárevezősöknél + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek