Késes támadás történt Hamburgban (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Késes támadás történt pénteken a németországi Hamburgban, egy ember meghalt, a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették.

Az eset délután történt Hamburg Barmbek nevű városrészében. A rendőrség este közölte, hogy a feltételezett elkövető 26 éves, az Egyesült Arab Emírségekben született, állampolgárságának megállapítása folyamatban van. A Bild című lap értesülése szerint a férfi a szupermarketben azt kiabálta, hogy “Allahu Akbar!” (Allah a leghatalmasabb).

A hamburgi rendőrség az eset után kiadott első közleményét frissítve azt közölte, hogy a feltételezett elkövető a nyomozás első megállapításai alapján belépett egy szupermarketbe, majd leszúrt egy embert, aki belehalt sérüléseibe.

A késelés után elhagyta az üzletet, és menekülés közben megsebesített négy embert.
A támadót járókelők fogták le, a férfi dulakodás közben könnyebb sérüléseket szenvedett. Végül a helyszínre érkező civil ruhás rendőrök őrizetbe vették.

Az első közleményben még az állt, hogy a férfi belépett az üzletbe és válogatás nélkül rátámadt vásárlókra. Több embert megsebesített, majd elmenekült, és a közelben rendőrök elfogták.

Az újabb tájékoztatás szerint az eset háttere továbbra is ismeretlen, a nyomozást folytatják, második támadóra utaló jelek nincsenek.

A szupermarkethez egy terrorelhárító alakulatot is riasztottak. A környéket lezárták, felette rendőrségi helikopter köröz – írta hírportálján a Bild.

A halálos áldozat a helyszínen talált igazolványok alapján egy 50 éves német állampolgár.
A támadásban a korábban közölt adatokkal szemben nem négy, hanem hat ember sebesült meg.

Közvetlenül a támadásban egy 50 éves nő, valamint egy 64 éves, egy 57 éves, egy 56 és egy 19 éves férfi késszúrásos sebesüléseket szenvedett, a feltételezett támadó ártalmatlanítása közben pedig megsebesült egy 35 éves férfi is. Valamennyien kórházba kerültek, vannak köztük súlyosan sebesültek is, akiket műteni kellett.

A tartományi rendőrség az eset kivizsgálására nyomozócsoportot állított fel a gyilkossági és az államvédelmi osztály munkatársainak részvételével – áll a közleményben, amely szerint valamennyi lehetséges irányban nyomoznak, “hangsúlyozottan beleértve” az államvédelmi területet.

A Spiegel Online hírportál biztonsági forrásokból származó értesülése szerint is a támadó – Ahmad A. – biztos, hogy kapcsolatban állt a radikális iszlamizmus leginkább elterjedt németországi irányzatával, a szalafizmus követőinek körével. Ugyanakkor az is ismert, hogy pszichés problémái voltak és rendszeresen fogyasztott kábítószert. Az egyelőre nem ismert, hogy politikai indítékból vérengzett-e.

Előző sztori

Kortárs alkotók kísérletei a REÖK-ben + FOTÓK

Következő sztori

Nyári mikulás, bajnoki döntők és esti koncert a XXI. ÁGOTA Országos Tábor nyolcadik napján + FOTÓK