Juhász Andor-díjjal tüntették ki a Szegedi Ítélőtábla dolgozóját

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szegedi_itelotabla_Hargitai_Tiborne

Közel 30 éve tevékenykedik az igazságszolgáltatásban a Szegedi Ítélőtábla tisztviselője, Hargitai Tiborné, akit a Bíróságok napja alkalmából kiváló munkája elismeréseként a Juhász Andor-díj bronz fokozatával tüntettek ki. Az elismeréseket Budapesten, az Országos Bírósági Hivatalban Handó Tünde, az OBH elnöke, Darák Péter a Kúria elnöke és Simon Levente, az Országos Bírói Tanács soros elnöke adta át a kitüntetetteknek.

Hargitai Tiborné 1988 óta dolgozik bírósági alkalmazottként. Kezdetben a Szegedi Városi Bíróságon leíróként alkalmazták, majd 1991-től a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsánál, illetve a büntetés-végrehajtási csoportjánál volt jegyzőkönyvvezető.

2003. május 1-től a Szegedi Ítélőtáblán jegyzőkönyvvezetői feladatot látott el, 2005-ben jogi asszisztensi végzettséget, 2014-ben igazságügyi szervezői képesítést szerzett, melyre figyelemmel 2014. augusztus 1-től kezdődően bírósági ügyintézői munkakörbe került.

Munkáját kiemelkedő szorgalommal és elhivatottsággal végzi, amit az eddigi értékelései is tükröztek. Két alkalommal részesült rendkívüli előresorolásban. Jelenleg a Szegedi Ítélőtábla Büntető Kollégiuma elnökének titkárságát vezeti, egyben a kollégiumvezető által is elnökölt Büntető III-as tanács mellett bírósági ügyintéző.

A Bíróságok Napját első alkalommal 2001-ben ünnepelték meg. Az OIT július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává. Ez a törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt. A jogszabály rendezte a közigazgatás és a bíráskodás elválasztását. Kiemelkedő jelentőséggel bír a bírói függetlenség deklarálása, amely szerint a bíró csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak volt alávetve. Ekkor szabályozták első ízben a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A törvénycikk hatályba lépésétől a bíró – a törvényben szigorúan meghatározott eseteket kivéve – elmozdíthatatlanná és áthelyezhetetlenné vált.

A Bíróságok Napján adja át a OBT soros elnöke a Juhász Andor díjakat bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként. A díjat az OIT alapította, Juhász Andornak, a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére.

Juhász Andor (Kassa, 1864. szept. 17. – Bp., 1941. szept. 2.) 1886-ban mint joggyakornok kezdte meg bírói szolgálatát, 1895-ben kassai ítélőtáblai bíró, 1911-ben bp.-i törvényszéki elnök, 1915-ben ítélőtáblai elnök. 1925-34-ben a Kúria elnöke. Tagja volt a főrendiháznak (1916-18), ill. a felsőháznak (1927-40).

Előző sztori

Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Heroinszállítmányt fogtak Röszkénél + VIDEÓ