Ismét THEALTER: Miért jó kortársnak lenni? + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

thealter_sajttaj02_gs

A szervezők idén is változatos színházi előadások színes palettájával készülnek a nézőknek. Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja július 21-én kezdődik Szegeden. A fesztivál mottója:„Miért jó kortársnak lenni?”

„Nem szabad elfelejtenünk nagyon sok civillel dolgozunk együtt, az önkénteseink teszik lehetővé, hogy évről évre lebonyolítsunk egy ilyen nagyságrendű programsorozatot. Ők a szó szoros értelmében civilek, akik az idejüket, a figyelmüket, és a segítségüket áldozzák fel”– mondta Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület alelnöke a sajtótájékoztatón. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fesztiválnak olyan előadói vannak, akik fontosnak tartják a témák olyanokhoz való eljuttatását, akiknek ritkán adatik meg a színházi fesztiválokon való részvétel. „Vannak olyan előadásaink is, amik feszegetik a színházi kereteket, a néző nem a nézőtéren ül, és a színész nem a színpadon játszik. Érzékeny témákkal foglalkozunk érzékeny módon” – tette hozzá az egyesület alelnöke.

Balog József a MASZK Egyesület elnöke a programot bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy idén sor került a legnagyobb olyan önerőből történő beruházásra a Régi Zsinagóga épületében, amire nem volt még példa. „Sikerült olyan állapotba hozni a helyet, ami biztonságos. Teljességgel újra építettük a színpadot, 120 széket vásároltunk önerőből, a Szegedi Nemzeti Színház tűzhalálra ítélt takarófalait is megmentettük. Nincs módunk a tér teljes felújítására, de azért ez nem egy Patyomkin színház. Most már olyan épületbe tudjuk beengedni a nézőket, ami a legjobb színházi tér, ami az előadás kiszolgálását illeti. A nézők kiszolgálása nem megoldható, az ő kreativitásukra bízzuk ki, mit hoz magával, azért hogy ki, mit visz magával száz százalékos garanciát vállalunk” – fogalmazott Balog József.

Új helyszínként a Grand Café várkert is belépett a produkciókba. A fesztivál nyitónapján lesz a premiere a Nővérek című előadásnak. A történet az 1800-as években játszódik, az alkotók azonban próbálták kortalanná tenni a darabot. „A legfőbb kérdés az volt, hogyan tudnánk érvényesen beszélni az emlékekről, hogy egy olyanfajta színészi kísérletezést kapjunk, ami mindig csak egy emócióra koncentrál ” – mondta Bereczki Csilla az előadás rendezője.

A független színházi előadások kínálata idén is változatos lesz. Az Artus színház olyan interaktív produkcióval készül, amit a szervezőknek 2 hónapnyi folyamatos egyeztetése által valósulhatott meg. A sétáló színházban igaz kalandok várják az érdeklődőket. Minden nap kettő és három óra között, tíz perecenként 4 néző tudja ezeket a helyszíneket bejárni különböző instrukciók által. Határon túlról itt lesz a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat és az Aradi Kamaraszínház, valamint a nemzetközi koprodukcióban készült Jami körzet című előadás is. A fesztivál díszvendége idén a Mentőcsónak Egység, a társulat négy előadását is el hozza Szegedre.

Zárásként Balog József elmondta a fesztivál mottója a: „Miért jó kortársnak lenni?” „Akikkel egy időben élünk, a barátainkat, az ellenségeinket nem tudjuk megváltoztatni. Hiába hőbörgünk akár évtizedekig is.Az egyetlen, amit tehetünk, hogy az odakínálódott dolgokat, ügyeket megpróbáljuk átélni” – fogalmazott az a MASZK Egyesület elnöke.

A 27. alkalommal jelentkező szegedi művészeti fesztivál július 21-29. között várja a független színházi produkciók iránt érdeklődő nézőket.

no images were found

Előző sztori

Megszűnt a várakozás Röszkénél

Következő sztori

187 ezer forint gyűlt össze a kilométer-árverésen