Közélet

Illegális bevándorlás - Balog: a világ nagy bajaira nem megoldás a migráció

Illegális bevándorlás - Balog: a világ nagy bajaira nem megoldás a migráció

2017. július 17., hétfő
Illegális bevándorlás - Balog: a világ nagy bajaira nem megoldás a migráció

A világ nagy bajaira nem megoldás a migráció - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Oliver Dashe Doeme maiduguri püspök előadása előtt.

A miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: nem a migráció, hanem a helyben segítés a megoldás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy "ne tudnánk egymást kölcsönösen befogadni" - tette hozzá.

Balog Zoltán

közlése szerint ezért hívott meg a kormány egy ösztöndíjprogram keretében "tanulni vágyó keresztény fiatalokat" Magyarországra. Hozzátette: a programra néhány hét alatt több mint négyszázan jelentkeztek, közülük száz fiatal kezdi meg tanulmányait szeptemberben. Elmondta, hogy a fiatalok patronálását magyar egyházak vállalták, az ösztöndíjasok kiválasztásában pedig a helyi egyházak voltak a kormány segítségére. Fontos volt ugyanis, hogy a fiatalok valóban az üldözött keresztény közösségekből érkezzenek, és majd ezeket a közösségeket erősítsék hazatérve - tette hozzá a miniszter. Balog Zoltán szólt arról is, jövőre - reményei szerint - újabb 150 fiatalnak tudnak ösztöndíjat biztosítani. Kitért arra, hogy ez a program kifejezetten keresztény fiataloknak szól, de a Stipendium Hungaricum program keretében több mint háromezer, elsősorban dél-amerikai, ázsiai és afrikai fiatal tanul Magyarországon, körülbelül felük muszlim. "Azt szeretnénk, hogy aki Magyarországon tanul, az váljon barátjává Magyarországnak, és amikor visszamegy a hazájába, akkor ne csak a Magyarországon megszerzett tudással segítsen orvosként, mérnökként, informatikusként, hanem ápolja és építse tovább azt kapcsolatrendszert is, amit Magyarországon létre tudott hozni" - fogalmazott a miniszter.

Oliver Dashe Doeme

előadásában kiemelte: Nigériában a Boko Harammal szembeni harcban az egyik legnagyobb ellenségük a korrupció. Mint mondta, már régen legyőzhették volna a terrorszervezetet, ha nem volnának olyan politikusaik, vezetőik, akik hasznot húznak a tevékenységéből. Kiemelte: az ország vezetőinek korruptsága miatt a külföldről kapott anyagi segítség sokszor nem jut el a leginkább rászorulókhoz. Ezért azt kérte, ha lehet, a támogatást az egyházon keresztül juttassák el Nigériába, hiszen ők azok, akik munkájuk során közel vannak az emberekhez. Felidézte: épp a Boko Haram tevékenységének kezdetén, nyolc ével ezelőtt lett maiduguri püspök. A terrorszervezet 2014-ben volt a legerősebb, ekkor 150 ezer embert űztek el otthonaikból Nigéria észak-keleti részén. Szólt arról is, a terrorszervezet "módszere" az, hogy megöli a férfiakat, a magukra maradt asszonyokat pedig elrabolja és az iszlám felvételére kényszeríti.

Ján Figel

, az EU unión kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottja arról beszélt: a vallásszabadság minden emberi szabadságjog lakmuszpapírja, mert ahol azt elveszik, ott minden más emberi jog is sérül. Rámutatott: a világ országainak negyven százalékában nincs vallásszabadság, és az ezen országokban élők teszik ki a világ lakosságának 75 százalékát, vagyis az emberiség háromnegyede nem gyakorolhatja szabadon a vallását. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság közös programsorozatán üldözött keresztény egyházak vezetői tartanak előadást, Oliver Dashe Doeme a hetedik meghívott előadó volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.