Gyerekrablás a Palánk utcában – ősbemutató a Szegedi Várjátékokon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

varjatekok_sajttaj05_gs

XV. jubileumi évadát új ősbemutatóval zárja a Szegedi Várjátékok. Július 21. és 30. között hat alkalommal kerül a Móra Ferenc Múzeum mögött található szabadtéri színpadra Nógrádi Gábor Gyerekrablás a Palánk utcában című regényének adaptációja.

A sajtótájékoztatón Varga Bálint, a darab zeneszerzője kiemelte, hogy az egy hónapig tartó programsorozat hozta az előzetes elvárásokat, amelynek utolsó darabja Nógrádi Gábor regényének adaptációja lesz Janik László rendezésében. Az közönség számára minden bizonnyal ismerős Janik személye a Várjátékok történetében, hiszen az idei bemutató lesz a negyedik rendezése az Óz, a nagy varázsló!, A kis herceg, valamint a 2015-ben bemutatott Keménykalap és krumpliorr után.

A társulat fontosnak tartja, hogy népszerűsítse azt a fajta színházi előadásformát, amelyet családi előadásnak vagy ifjúsági produkciónak nevezhetünk. A Gyerekrablás a Palánk utcában nem a mesejáték kategóriába sorolható, inkább a kamasz generáció a darab célközönsége. Varga Bálint kifejtette, hogy ősbemutató lévén a regényt ilyen formában még sehol nem adták elő.

Janik László elárulta, hogy az előadásban lesznek utalások a Keménykalap és krumpliorra, hiszen körülbelül egyazon korban játszódnak. A rendező kiemelte, hogy mindig a regényváltozatból szeret dolgozni, ami jelen esetben sem történt másként. „A főpróbahét tapasztalataiból egyértelműsíthető, hogy az előadások kalandosabbak lesznek, mint a film. Több eseményre és több csavarra számíthat az, aki július 21 után megtekinti az előadást” – jegyezte meg Janik.

A Pinceszínház társulatától megtudtuk, hogy a musical vonulat most nem lesz annyira erőteljes, inkább zenés színdarabként aposztrofálható a Gyerekrablás a Palánk utcában. Az ifjúsági zenés előadás különlegessége, hogy felnőtt- és gyerekszínészekkel is dolgoznak. A rendezőtől megtudtuk, hogy a gyerekek egy részével már találkozhatott a közönség, ugyanakkor új felfedezettek is lesznek a produkcióban. Széll Attila, a darab egyik szereplője nyilatkozta, hogy a gyerekekkel való közös munka igazán inspiráló, hiszen az általuk közvetített jókedv és energia átragad a felnőttekre is. A gyerekek ugyancsak élvezik a színészi munkát, valamint kiemelték, hogy sok új barátságot kötöttek a próbafolyamat alatt.

no images were found

Előző sztori

Kiválasztották a X. Szeged Szépe döntőseit

Következő sztori

Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot (FRISSÍTVE)