Közélet

Füstbe ment lépcsőházak

Füstbe ment lépcsőházak

2017. július 17., hétfő
Füstbe ment lépcsőházak
cigaretta_dohanyzas_fust

A zárt közösségi területeken a jelenlegi törvény szerint tilos a dohányzás. A lépcsőházakban való szabálytalan füstölés azonban gyakran keseríti meg az ott lakók életét.

A jelenleg törvényben lévő szabály szerint tilos dohányozni ott, ahol azt tiltótábla jelezi. Többek közt óvodák, iskolák területén, zárt légterű termekben, épületrészekben, helyiségekben. "Általában véve manapság már nem jellemző a lépcsőházakban való dohányzás. Régebben más volt a helyzet, gyakran érkezett panasz ilyen esetekről. Visszaesett ez a terület, de még mindig találkozunk ezzel a problémával" – mondta

Kaplonyi György

a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. A társasházak házirendje arra vonatkozóan is tartalmazhat listát, hogy mely terülteken szabad, illetve tilos dohányozni. Általában véve a pincék, tetőterek és zárt folyosók tiltó listán vannak. Kivételes esetnek számítanak a függő folyosók, ezekre ugyanis nem terjednek ki ez a rendelkezések. A szakember megjegyezte azt is, hogy tűzvédelmi szempontból semmivel sem veszélyesebb a lépcsőházban való dohányzás, mint a saját lakáson belüli. Gyakran az okoz gondot, ha egy rosszul elnyomott cigarettacsikk ráesik a lépcsőházi tárolóra, vagy be kerül a szemétledobóba. Meleg nyári időben nem jellemzőek a nyirkos felületek, a száraz levegő pedig elősegítheti a tűz terjedését. A lépcsőházban dohányzókat egyedül a katasztrófavédelemnek áll jogában megbüntetni, de csak abban az esetben, ha egy váratlan ellenőrzés során rajta kapja a tilos helyen füstölőket. Ha valakit mégis zavar a társasháza lépcsőházában dohányzó szomszéd, az a házirend megsértésére vonatkozóan Szegeden a városi jegyzőnél tehet panaszt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.