Fullánkosok a ház körül – Nem árt az elővigyázatosság

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

mehek_szentharomsag_utca04_gs

Nyáron az átlagosnál többen töltik idejüket a szabadban, végzik ház körüli teendőiket. Az év ezen szakában a rovarok is aktívabbak, közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat.

A szakemberek véleménye szerint az említett rovarok jellemzően csak akkor támadnak, amennyiben veszélyhelyzetben érzik magukat, féltik kaptárjuk, fészkük épségét. A cukros italok, szabadon hagyott ételek vonzzák őket, éppen ezért amikor a szabadban tartózkodnak, a magukkal vitt élelmiszereket tartsák becsomagolva, elzárt helyen. Lehetőség szerint kerüljék nyáron a sárga, esetleg a virágmintás ruházatot.

Lakókörnyezet közvetlen közelében is kialakíthatják életterüket a sárga-fekete ízeltlábúak. Hozzáértőktől kértünk tanácsot, mi a teendő ebben az esetben.

„Ma már nagyon hatásos darázsirtó spray-k kaphatóak a kereskedelmi forgalomban. Védőkesztyű és maszk használata mellett eltávolítható a fészek. A darazsak a lefújást követően azonnal lepotyognak” – emelte ki Cziner István méhész.

A darazsak már nem költöznek be a régi fészekbe, másikat keresnek, újat építenek. Véleménye szerint a nyugodt, eldugott helyeket részesítik előnyben a fészekrakásra. Érdemes gyakorta megkocogtatni a redőnyöket, figyelni az ablakpárkányokat, a ház egyéb „sarkos” helyeit. A tapasztalatok azt mutatják, az irtást a kora reggeli vagy az esti órákban érdemes elvégezni, ugyanis a legtöbb darázs ez idő tájt tartózkodik a fészekben, valamint ilyenkor még kevésbé aktív.

Maróti József szegedi méhész felhívta rá a figyelmet, ha nagy számban észlelnek méheket lakókörnyezetükben, érdemes körültekintőnek lenni. Amennyiben a méhek nem találják meg a számukra megfelelő életteret, továbbállnak. Abban az esetben, amikor behúzódnak zárt eresz alá, kéménybe, elérhetetlen zugokba, csak az irtás jöhet szóba. A szakember nem javasolja, hogy önállóan nekiessenek a szárnyasoknak. Elmondása alapján a méhek megvadulnak, nagy számban és tömegesen támadnak. A baleset elkerülése érdekében kérjék szakember segítségét.

Default thumbnail
Előző sztori

Halálos baleset történt Szolnokon

Default thumbnail
Következő sztori

Női vízilabda: a legcsillogóbb érem a cél a világbajnokságon

Legutóbbi hasonló cikkek