Feleannyi vizet használ Szeged, mint húsz éve

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hoseg001kf

A nagy kánikula ellenére sem nő meg ugrásszerűen Szeged vízfogyasztása, pedig a Szegedi Vízmű párakapukkal és ivókutakkal is gondoskodik a hőségben a vízellátásról.

A nyári időszakban figyelnünk kell a folyadék-utánpótlásra egészségünk megőrzése végett, azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt sem, hogy a vízhasználat pazarlásba csaphat át. Szerencsére a szegediek ebben a tekintetben jól teljesítenek, a Szegedi Vízmű naponta átlagosan 30-35 ezer köbméter ivóvizet termel, a kánikulai időszakban jellemzően körülbelül 2-3 ezer köbméterrel ugrik meg a fogyasztás. A növekmény abban a tekintetben nem számottevő, hogy a napi víztermelési kapacitás 60 ezer köbméter a napfény városában, tehát vízhiányra, vízkorlátozásra nem kell számítani – közölte kérdésünkre a Szegedi Vízmű Zrt.

A nyári vízfogyasztás terén az idei év nem tér el a megszokottól, azonban érdekesség, hogy amíg napjainkban az éves maximum víztermelés 35-40 ezer köbméter körül alakul, addig több mint 20 éve, 1995-ben ez a szám még 60 ezer köbméter volt. Jellemzően a lakossági felhasználók használnak több vizet a hőség időszaka alatt főként locsolás, illetve fürdés miatt, a különféle intézményeknél vagy üzemeknél viszont ez kevésbé jelentkezik, hiszen a nyár a szabadságok, iskolai-óvodai szünetek időszaka is.

Nem maradunk szárazon

A Szegedi Vízmű Zrt. ezen a nyáron is ivókutak és csapok, valamint párakapuk kihelyezésével igyekszik hozzájárulni a hőség elviselhetőbbé tételéhez a városban. Megvan az aktualitása az intézkedéseknek, ugyanis a múlt hét második felében is hőségriasztás volt érvényben, és valószínűsíthető, hogy fogunk még izzadni az idei nyáron.

hoseg004kf

A szegediek a Klauzál téren, illetve a Mars téren párakapuk alatt frissülhetnek fel, valamint mobil ivókutaknál csillapíthatják szomjukat a Dugonics téren a körforgalomnál, illetve az Aradi vértanúk terén. Ezek mellett Szegeden újdonságként tűzcsapokra szerelt ivócsapokból is ivóvízhez lehet jutni a belvárosban két helyen: Széchenyi tér-Kárász utca sarkán, és Dóm tér-Somogyi utca sarkon. Az ivókutak, ivócsapok és a párakapuk várhatóan a nyár végéig a helyükön maradnak.

Szegeden jelenleg 126 db üzemelő közkifolyó található (kék színű „nyomós” kutak), Algyőn 25 db. A közkifolyók üzemeltetője is a Szegedi Vízmű Zrt. A közkifolyók listája ITT található.

Előző sztori

Német-török viszály – Szakértő: régóta éleződnek a feszültségek a két ország között

Következő sztori

B. Nagy László a tusványosi beszédről: Hazánk jövője a tétje a jövő évi választásoknak!