/

Európa kulturális térképén Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_varoshaza_tavasz08_gs

Az Európai Bizottság 168 európai várost rangsorolt a Kulturális és Kreatív Városok Figyelője oldalon. Magyarországról a fővároson kívül még három település került fel a listára. Szegedet ugyan Pécs és Győr is megelőzi pontszám alapján, de így is 42. a kategóriájában 64 város közül. Jók vagyunk bölcsészek és a számítástechnikusok terén, kulturális szolgáltatások és a városvezetés minősége tekintetében viszont még van elmaradásunk a két dunántúli régióközponthoz képest.

Új, tudományos igényességgel készített listát állított össze az Európai Bizottság (EB) elsősorban a kulturális, a turisztikai, a kreatív gazdasági és az életminőségi mutatók alapján. A rangsorba azok a városok kerülhettek be, amelyek elnyerték az Európa Kulturális Fővárosa, vagy az UNESCO „Kreatív városok” címét, ezek hiányában pedig két legalább két nemzetközi fesztivált tartanak a településen évente. Szeged a legutolsó szempontnak felel meg, így bekerült Győr, Pécs és Budapest mellett az EB által vizsgált 168 város közé.

Szeged esetében a 30 ezer diáknak otthont adó Szegedi Tudományegyetemet, az Európa legjobb fesztiváljai közé tartozó Szegedi Szabadtéri Játékokat és a 26 éves Thealter alternatív színházi fesztivált emelték ki. Szintén fontosnak tartották megjegyezni, hogy az egyetem megrendezi a Tavaszi és az Őszi Kulturális Fesztivált, ahol nemcsak a diákok mutatkoznak be, hanem kiemelkedő művészek is fellépnek rendszeresen.

szabadteri011kf

Szeged a három magyar várost összehasonlítva a kultúra – színház, mozi, látnivalók, kulturális rendezvények – az utolsó helyet szerezte meg. A koncertek területén legnagyobb a lemaradása Pécshez és Győrhöz képest, ami kifejezetten meglepőnek tűnik. A vendégéjszakák terén Győrtől, a múzeumlátogatók számának növelése érdekében Pécsről vehetnének példát a szegedi döntéshozók. A kreatív gazdaság területén viszont már jobban áll Szeged, sőt, sikeresebb a két dunántúli nagyvárosnál. A napfény városában kifejezetten sok kultúrához, művészethez, szórakozáshoz köthető állás található, a médiában és más, a szektorhoz tartozó ágazatban is nem kevesen dolgoznak. Büszkék lehetünk arra is, hogy nagyon nagyszámú bölcsész és számítástechnikához értő szakember végez nálunk. Kiemelkedően sok külföldön született él Szegeden – a statisztikába a határon túli magyarok is beleszámítanak -, akik felé toleránsak az itt élők. Közlekedés terén mind Pécs, mind Szeged elmaradt a repülőtérrel rendelkező Győrtől. Érdekesség, hogy a környezeti adottságok kategórián belül egyetlen alkategóriában- a kormányzás, azaz a városvezetés minősége terén – áll jelentős hátrányban Szeged a vizsgált magyarországi városokhoz képest.

GDP területén a 15 ezer euró alatti, legutolsó kategóriába került a város Pécshez hasonlóan, míg Győrben már túllépték ezt az összeget. Összességében Szeged kategóriájában a 100-250 ezer lakosú városok között a 42. lett, Pécs mögött négy, Győr mögött egy hellyel.

Előző sztori

Ezüstszombat – A vizes VB tizenhatodik napjának eredményei (FRISSÜL)

Következő sztori

A kosztümök szerelmese – Interjú Papp Janó jelmeztervezővel