Közélet

Európa kulturális térképén Szeged

Európa kulturális térképén Szeged

2017. július 30., vasárnap
Európa kulturális térképén Szeged
szeged_varoshaza_tavasz08_gs

Az Európai Bizottság 168 európai várost rangsorolt a Kulturális és Kreatív Városok Figyelője oldalon. Magyarországról a fővároson kívül még három település került fel a listára. Szegedet ugyan Pécs és Győr is megelőzi pontszám alapján, de így is 42. a kategóriájában 64 város közül. Jók vagyunk bölcsészek és a számítástechnikusok terén, kulturális szolgáltatások és a városvezetés minősége tekintetében viszont még van elmaradásunk a két dunántúli régióközponthoz képest.

Új, tudományos igényességgel készített listát állított össze az Európai Bizottság (EB) elsősorban a kulturális, a turisztikai, a kreatív gazdasági és az életminőségi mutatók alapján. A rangsorba azok a városok kerülhettek be, amelyek elnyerték az Európa Kulturális Fővárosa, vagy az UNESCO „Kreatív városok” címét, ezek hiányában pedig két legalább két nemzetközi fesztivált tartanak a településen évente. Szeged a legutolsó szempontnak felel meg, így bekerült Győr, Pécs és Budapest mellett az EB által vizsgált 168 város közé. Szeged esetében a 30 ezer diáknak otthont adó Szegedi Tudományegyetemet, az

Európa legjobb fesztiváljai

közé tartozó Szegedi Szabadtéri Játékokat és a 26 éves Thealter alternatív színházi fesztivált emelték ki. Szintén fontosnak tartották megjegyezni, hogy az egyetem megrendezi a Tavaszi és az Őszi Kulturális Fesztivált, ahol nemcsak a diákok mutatkoznak be, hanem kiemelkedő művészek is fellépnek rendszeresen.

szabadteri011kf

Szeged a három magyar várost összehasonlítva a kultúra – színház, mozi, látnivalók, kulturális rendezvények – az utolsó helyet szerezte meg. A koncertek területén legnagyobb a lemaradása Pécshez és Győrhöz képest, ami kifejezetten meglepőnek tűnik. A vendégéjszakák terén Győrtől, a múzeumlátogatók számának növelése érdekében Pécsről vehetnének példát a szegedi döntéshozók. A kreatív gazdaság területén viszont már jobban áll Szeged, sőt, sikeresebb a két dunántúli nagyvárosnál. A napfény városában kifejezetten sok kultúrához, művészethez, szórakozáshoz köthető állás található, a médiában és más, a szektorhoz tartozó ágazatban is nem kevesen dolgoznak. Büszkék lehetünk arra is, hogy nagyon nagyszámú bölcsész és számítástechnikához értő szakember végez nálunk. Kiemelkedően sok külföldön született él Szegeden – a statisztikába a határon túli magyarok is beleszámítanak -, akik felé toleránsak az itt élők. Közlekedés terén mind Pécs, mind Szeged elmaradt a repülőtérrel rendelkező Győrtől. Érdekesség, hogy a környezeti adottságok kategórián belül egyetlen alkategóriában- a kormányzás, azaz a városvezetés minősége terén - áll jelentős hátrányban Szeged a vizsgált magyarországi városokhoz képest. GDP területén a 15 ezer euró alatti, legutolsó kategóriába került a város Pécshez hasonlóan, míg Győrben már túllépték ezt az összeget. Összességében Szeged kategóriájában a 100-250 ezer lakosú városok között a 42. lett, Pécs mögött négy, Győr mögött egy hellyel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.