Közélet

Helybenhagyták Czeglédy Csaba és társai előzetes letartóztatását

Helybenhagyták Czeglédy Csaba és társai előzetes letartóztatását

2017. július 3., hétfő
Helybenhagyták Czeglédy Csaba és társai előzetes letartóztatását
Czeglédy Csaba

A Szegedi Törvényszék annak mindenben helyes indokaira figyelemmel helybenhagyta az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben elrendelte annak a kilenc gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akiket bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe korábban a vám- és pénzügyőrség. A gyanúsítottak előzetes letartóztatása 2017. július 15-ig tart.

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy az egyik gyanúsított, aki egy többek között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, az ezen tevékenységgel kapcsolatos közterhek alóli mentesülés céljából egy olyan többszintű céghálót működtetett társaival együtt, amelynek eredményeképpen az állami költségvetést több, mint 3 milliárd forintos vagyoni hátrány érte. A bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint érdemi tevékenységet nem folytattak, létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól a tevékenységet ténylegesen szervező gyanúsított által vezetett szombathelyi székhelyű cég mentesüljön. Ennek érdekében a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek a tevékenységükkel kapcsolatos közterheket nem vallották be vagy ha történt is bevallás, azt nem követte az adó megfizetése. A bűnszervezet 2013. és 2016. januárja közötti működésével összefüggésben a több, mint 9 milliárd forintos forgalom mellett az állami költségvetését általános forgalmi adó adónem mintegy 1,7 milliárd, míg személyi jövedelem adó adónemben mintegy 1,6 milliárd forint vagyoni hátrány érte. A bíróság mindegyik gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel (halmazati büntetésre és bűnszervezetre irányadó szabályokra figyelemmel 5-20 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyásuk esetén megszöknek, elrejtőznek, továbbá a cselekmény gyanúsítás szerint szervezett, bűnszervezet keretében történő elkövetésre is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekednének, illetve mindezen túlmenően több gyanúsított esetben a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

Újabb előzetes letartóztatást a Czeglédy-ügyben

Szegedi Járásbíróság nem jogerősen további egy gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el, akit bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vett őrizetbe a vám- és pénzügyőrség. A gyanúsított előzetes letartóztatása július 29-ig tart - adta hírül a Szegedi Törvényszék. Múlt hét csütörtökön írtunk arról, hogy

újabb őrizetbe vétel történt a Czeglédy-ügyben

. A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozott a gyanú arra, hogy a gyanúsított is részt vett az alábbi cselekményekben. Az egyik gyanúsított, aki egy többek között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, az ezen tevékenységgel kapcsolatos közterhek alóli mentesülés céljából egy olyan többszintű céghálót működtetett társaival együtt, amelynek eredményeképpen az állami költségvetést több, mint 3 milliárd forintos vagyoni hátrány érte. A bűnszervezet működésében alsó szinten levő, strómanok által vezetett Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint érdemi tevékenységet nem folytattak, létrehozásuk azt a célt szolgálta, hogy a diákmunkával kapcsolatos közterhek megfizetése alól a tevékenységet ténylegesen szervező gyanúsított által vezetett szombathelyi székhelyű cég mentesüljön. Ennek érdekében a strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek a tevékenységükkel kapcsolatos közterheket nem vallották be vagy ha történt is bevallás, azt nem követte az adó megfizetése. A bűnszervezet 2013. és 2016. januárja közötti működésével összefüggésben a több, mint 9 milliárd forintos forgalom mellett az állami költségvetését általános forgalmi adó adónem mintegy 1,7 milliárd, míg személyi jövedelemadó adónemben mintegy 1,6 milliárd forint vagyoni hátrány érte. A bíróság a gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását, ugyanis megalapozottan lehetett következtetni arra, hogy a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel (halmazati büntetésre és bűnszervezetre irányadó szabályokra figyelemmel 5-20 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyása esetén megszökik, elrejtőzik, továbbá a cselekmény gyanúsítás szerint szervezett, bűnszervezet keretében történő elkövetésre is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne. A bíróság kényszerintézkedést elrendelő döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.