Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyház

Életre szóló élményekkel tértek haza a gyerekek a kisifis bibliatáborból + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

reformatus_tabor_ (1)

A csendes folyású Duna, a váratlan zúgók és Noé története mind feledhetetlen nyári kalandként égett bele a fiatal részvevők lelkébe. Pauk Jánossal a csoport vezetőjével a szervezés nehézségeiről és az élményekben gazdag pillanatokról beszélgettünk.

Második alkalommal szervezték meg a kisifis bibliatábort. Miért látták úgy, hogy a tizenéves korosztálynak szüksége van egy külön rendezvényre?

– Gyülekezetünk már évek óta szervez tábort az alsó tagozatosok és az egyetemisták számára is. A középiskolások mindig egyedi helyzetben voltak, hiszen ők egyik generációhoz sem tartoztak. Ebből adódóan felvetődött, hogy nagyok az életkori különbségek, főleg az egyetemistákhoz, fiatal felnőttekhez viszonyítva. Nem annyira érzik jól magukat az ő körükben. Tavaly eljutottunk arra a pontra, hogy megrendezzük a kisifis korosztálynak is ezt a tábort.

Az Újszegedi Református Gyülekezet szervezésében valósult meg a program, mennyire zárja ez ki azt, hogy más gyülekezetekből, városokból, esetleg régiókból csatlakozhassanak önökhöz?

– Alapvetően az Újszegedi Református Gyülekezet tábora ez. Szeged egyetemista város, ebből adódóan nagyon sok olyan barátunk van, akik korábban itt végeztek. Most már nem Szegeden élnek, de szívesen küldik a gyerekeiket ide. Több helyről is csatlakoztak hozzánk többek között, Karcagról, Érsekcsanádról, sőt még Vajdaságból is. Mi egymagunkban tízen jelentkeztünk, ami önmagában kevés egy tábor lefoglalásához. Legalább 20-30 fő szükséges a megfelelő hely biztosításához. Hála Istennek és barátainknak 28-an lettünk.

reformatus_tabor_ (2)

A vízi túlélő kenutábor és a bibliatábor alapvetően távol áll egymástól. Hogyan sikerült mégis összekapcsolni a kettőt?

– Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek közelebbről is megismerkedjenek a Bibliával. A tanév során péntekenként gyűlünk össze bibliaórára. Egy táborban mégis egészen más hangulat uralkodik. Több lehetőségünk van arra, hogy egymást jobban megismerjük. Mélyebb beszélgetéseket folytassunk, és feloldódjunk egymás társaságában. Kellenek olyan alkalmak, amik a templom falai közül kimozdulnak, és némi szabadidőre vagy játékra adnak lehetőséget. Az idei összejövetelt vízi túlélő tábornak neveztük el, ugyanis Noé történetén alapul. Eddig leginkább hegyekbe jártunk, de a mai ifjúság nem feltétlenül rajong a kemény emelkedőkért. Adta magát a helyzet. Ha már özönvízről van szó, akkor próbáljunk meg vizes helyet keresni. Szóba került a Balaton is, a végén mégis a Szigetköz mellett döntöttünk. A beszélgetéseinket is e téma köré építettük. A napi kenutúráknak köszönhetően mi is keresztül mentünk pár megpróbáltatáson abban a néhány napban, míg ott voltunk.

Nagy hangsúlyt fektetnek a Biblia és a benne lévő történetek tanulmányozására, részletes megismerésére. A gyerekek számára lelkiekben mit tud nyújtani a tábor?

– Úgy gondolom, aki egy ilyen táborba elmegy, az nem a szülői ráhatás miatt teszi ezt. Valószínűleg a gyülekezetében már megismerkedett nagy vonalakban a Bibliával, és vágyik arra, hogy Istent még jobban megismerje. A lelki tartalma elég komoly a tábornak. Bízom benne, hogy a fő vonzóerő ez a gyerekek számára. Megtapasztalhatják, hogy a keresztény református emberek nem feltétlenül csodabogarak. Pont Noé kapcsán arról beszéltünk, nem lehetett egyszerű egyedüliként abban a társadalomban Istenben bízni, őt követni. Szerettük volna megmutatni nekik, vannak mások is rajtuk kívül. Olyan programokat igyekeztünk szervezni, mint a kirándulás, a túrázás,a kenuzás, a fürdőzés. Ezek élményekkel gazdagították a nyarukat. Ugyanakkor motivációk lehetnek, amik idehozzák őket jövőre is.

Milyen kiemelkedő pillanatai voltak az idei tábornak?

– Nagyon remélem, hogy a lelki tartalom is kiemelkedő volt. Megerősítette őket abban, hogy ebben a társadalomban is érdemes az Urat képviselni. Az itt szervezett kenutúrák sokak életében az első kenuzásnak számítanak. Volt mindenben részünk, napsütésben, zuhogó esőben, zúgókban, fürdésben, szúnyogokban. Ahogy hallottam az élménybeszámolókat, amit a szülőknek meséltek, születtek olyan élmények és barátságok, amelyek egy életen át elkísérik őket.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál