Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

megyei_ertekeink_morahalom08_gs

A Csongrád Megyei Értékek Napján is tarolt a répalé és a répalekvár. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket. A hétvégén a Domaszéki Falunapokon minden finomság megkóstolható.

Domaszék nagy répatermelő községnek számít. A lakosság túlnyomó része a haszonnövény termesztésével foglalkozik, mivel a termőföld ennek kedvez a leginkább. A vidék lakói szerint a közhiedelemmel ellentétben a répából nagyon sok ínyenc étel elkészíthető.

”A mórahalmi kiállításra répalevet és répalekvárt hoztunk. A dzsem különlegessége az, hogy olyan, mint a szilárd gyümölcsszörp. A Domaszéki Nagycsaládosok klubjának oszlopos tagja, Szekeresné Ildikó készíti. Több rendezvényen is részt vettünk az Ildikó-féle répalekvárral, ami mindig nagy sikert aratott” – mondta Dóczi Anikó titkársági tag.

A domaszéki répalekvár ma már kuriózumnak számít. A közkedvelt édesség receptjének titkát minden érdeklődővel szívesen megosztották.

”Nem fog csalódni, aki kipróbálja az Ildi-féle répalekvár receptet. Egy kiló répát 6 dl vízben megfőzzük, majd 4 narancs és 2 citrom levével ízesítjük. Ha belekerült a 40 dkg cukor és a dzsemfix is a fazékba, akkor nincs más dolgunk, mint 10-15 percig főzni. És már kész is a finom répalekvárunk” – tette hozzá Dóczi Anikó.

Ördög Istvánné Piroska, a Domaszéki Nyugdíjas Klub vezetője már négy éve főzi a különböző ízesítésű répaleveket. Külön figyelmet fektet arra, hogy vegyszer, és adalékanyag-mentesen készüljenek el a frissítő nedűk.

”Egyfajta csodaszerként tekintünk a mindenmentes répalére. A férjem daganatos beteg volt. Sok mindent kipróbáltunk, és ez vált be. Egy évig itta, és azóta is negatívak az eredményei. Minden terméket saját magunk készítünk. Én magam is szoktam fogyasztani belőle. Napi 1 dl reggel éhgyomorra elég. Különben besárgul az ember bőre tőle a magas karotintartalma miatt” – mondta Ördög Istvánné Piroska.

Az értékek napjára két ízesítésű frissítővel is készült. A sárgabarackkal és a citromlével ízesített termékek nagy népszerűségnek örvendtek.

”Az alapja mindennek a répa természetesen. A citromlé elveszi a répa eredendően kesernyés, intenzív ízét. A sárgabarackos pedig a nagy kedvenc. Ez vált be a legjobban. De készülnek még levek alma, cékla és banán ízesítéssel is. A banános is egy igen érdekes kombinációt ad. Sokkal sűrűbb és krémesebb állagot kapunk tőle. Az elkészítésük kimondottan egyszerű. A megtisztított hozzávalókat gyümölcscentrifugával facsarom ki. Adalékanyagot nem használok. így 2-3 napig is eláll a hűtőben” – jegyezte meg a nyugdíjasklub vezetője.

Akinek felkeltették az érdeklődését a domaszékiek répás különlegességei, azok most péntektől vasárnapig a helyi falunapon megkóstolhatják az ínyencségeket.

Tovább olvasom

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

ARC

Nem csak a szépség a fontos – vallja az Anna-bál szegedi királynője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az Anna-bál hangulata minden résztvevőnek meghatározó élmény lehet, különösen igaz ez Kriveczky Villőre a tavalyi bál szépére is. Aki bevallása szerint soha nem indulna egy szépségversenyen sem. A belső emberi értékeket pedig fontosabbnak tartja külsőnél.

Tovább olvasom

Aktuál