Brexit – Szakértő: nem valószínű, hogy elfogadják a EU-állampolgárok jogaira tett brit javaslatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Unió szemszögéből minden elfogadhatatlan, ami jogszűkítést jelent, ezért nem valószínű, hogy elfogadják az uniós állampolgárok jogaira tett brit javaslatot – mondta Egedy Gergely történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Egedy Gergely szerint a brit javaslat “nem nélkülöz némi nagyvonalúságot”, ugyanakkor szűkíti az eddig megszerzett jogokat. Az eddigi uniós reakciókat nézve nem valószínű, hogy ezt elfogadnák – mondta, utalva arra, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a javaslat jó lépés előre, de semmiképp sem elég, Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója pedig keményebben fogalmazott, “elfuseráltnak” nevezte azt.

Egedy Gergely ismertette: a javaslatcsomag jelenlegi formájában nem biztosítaná az uniós polgároknak a részvételi jogot a brit helyhatósági választásokon és nincs rendezve, hogy milyen jogosultságok illetnék meg a brit EU-tagság megszűnése után születendő gyermekeiket.

A szakértő kitért arra is, hogy a június 8-i brit parlamenti választások megrendítették a kormány és Theresa May miniszterelnök pozícióját, ami a brit Brexit-tárgyalási pozíciót is rontotta. Úgy fogalmazott: “sokan várják”, hogy a szokásos októberi pártkonferencián a kormányfő bejelenti, hogy “visszalép a kormányzástól” vagy megjelöli a kormányzástól visszalépés időpontját.

A brit kormány június 26-án ismertetett javaslatcsomagja szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, “letelepedett” státust kapnának, amelynek alapján az EU-tagság megszűnése után ugyanolyan jogosultságok illetnék meg az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: a hétközi edzőmérkőzések eredményei (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Feszült meccsen ikszeltek az olaszokkal a férfi pólósok - A vizes VB hatodik napjának eredményei (FRISSÍTVE)

Legutóbbi hasonló cikkek