Az év végéig lehet kérelmet benyújtani a katonai rehabilitációs eljárás keretében

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalommal kapcsolatos katonai rendfokozati rehabilitációra vonatkozó döntést felülvizsgálati eljárás előzi meg, ezt az év végéig lehet kezdeményezni – közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták, Simicskó István honvédelmi miniszter 2016. december 29-ei utasításában rendelte el az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatosan a katonai rehabilitációs eljárás újbóli megnyitását.

Az utasítás hatálya a Magyar Néphadsereg irányítása és felügyelete alatt álló szervezetek azon egykori tagjainak erkölcsi és katonai rehabilitációjával kapcsolatos eljárásra terjed ki, akiket az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiben való szerepükért a bíróság bizonyíthatóan politikai okok miatt ítélt el, feltéve, hogy az ítéletet semmissé nyilvánították. Azok is érintettek, akiket közbiztonsági őrizetben vagy más módon fogva tartottak, fegyelmi eljárás keretében felelősségre vontak, eltávolítottak a honvédség állományából vagy a felülvizsgálatok során megfosztottak tartalékos rendfokozatuktól.

A közlemény szerint nem vizsgálható a rendfokozattól történő megfosztása annak, akit elítéltek, de az ítéletet nem nyilvánították semmissé, valamint, akit 1963. április 4-e után fegyelmi okból vagy méltatlanság címén, államigazgatási úton bocsátottak el a szolgálatból.

A honvédelmi miniszter elrendelése alapján a katonai rendfokozati rehabilitációra vonatkozó döntést felülvizsgálati eljárás előzi meg, ezt a honvédelmi miniszternek címzett kérelemmel és a bizonyító erejű dokumentumok másolatának megküldésével lehet kezdeményezni. Az eljárást kezdeményezheti az érintett, az ő hozzátartozója vagy civil szervezet.

A felülvizsgálati eljárásra a kérelmeket 2017. december 31-ig lehet benyújtani.

Előző sztori

Strandfoci: ismét magabiztos győzelmet aratott az Eger ellen az FC Junior Sport

Következő sztori

Az értékmegőrzés a hétköznapi emberek feladata is + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek