Közélet

Az értékmegőrzés a hétköznapi emberek feladata is + FOTÓK

Az értékmegőrzés a hétköznapi emberek feladata is + FOTÓK

2017. július 7., péntek
Az értékmegőrzés a hétköznapi emberek feladata is + FOTÓK
megyei_ertekeink_morahalom08_gs

Rendkívül fontos az eddigi értékeink továbbörökítése, ugyanis ez láncolja össze a generációkat, a múltat, a jelent és a jövőt. Ezzel kapcsolatban tartották meg a Csongrád Megyei Értékek Napját Mórahalmon.

A szakmai napot a XIV. Homokháti Sokadalom és VIII. Dél-alföldi Rétesfesztivál nyitó programjaként szervezték meg az Aranyszöm Vendégházban. A házigazda a Nemzeti Művelődési Intézet volt. A Mórahalom Néptánc Egyesület bemutatója után

Nógrádi Zoltán

polgármester köszöntőjében kijelentette: megtiszteltetésnek érzi, hogy Mórahalom adhatott otthont a konferenciának. A település első embere szerint az önbecsülés szempontjából kiemelten fontos az értékeink védelme, ugyanis ezáltal válik beazonosíthatóvá egy-egy hely, térség. „A mi városunk 1950-től lett önálló, így nincs túl hosszú múltja, de a homokhátsági tanyavilág sajátosságait, a „tanyai embört” mindenképpen óvnunk kell, hiszen amit most megalapozunk, az a jövő történelme lesz. Mi, akik felelősen vagyunk a máért és a mindennapi harmóniáért, felelősséget kell vállalnunk az értékrendszerünkért, amire alapozhatjuk az életünket” – fejtette ki a politikus, aki arról is beszámolt: a mai nap folyamán a mórahalmi leány válogatott világbajnok lett az amerikai Orlandoban egy ugrókötélversenyen. „A Művelődési Intézet főként a kis és közepes méretű települések kulturális és társadalmi életének fejlesztésével foglalkozik” – vette át a szót

Kary József

. A közszolgáltatói igazgató hozzátette, küldetésként tekintenek az értékmegőrzésre, melynek továbbörökítése elsősorban a közösségre hárul, valamint ez a recept arra, hogy a lakosok kötődését erősítsék a települések iránt. Ez egyben a népességmegtartó erő, az idegenforgalom és a helyi gazdaság számára is kedvező hatást gyakorolhat. Kary József még elmondta: a társadalom nem csak települési, hanem megyei identitástudattal is rendelkezik, aminek fejlesztésére szintén kiváló az értékvédelem.

megyei_ertekeink_morahalom24_gs

Kakas Béla

is úgy látja, hogy a természet és az emberi alkotóerő számos kincset hozott létre, ám ezeket kezelni és rendszerezni kell a fennmaradáshoz. A Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke szerint a kultúráról mindenkinek a művészetek, azaz a festészet, a szobrászat, az irodalom és a színészet jut eszébe, de ide kell sorolni a hétköznapjainkban megjelent értékeket is, mint például a hímzett papucsot, a vásárhelyi túrós lepényt vagy a mórahalmi rétest. A megőrzéshez azonban mindenkinek a szemét fel kell nyitni, s így biztosan nem veszik el, ami eddig fennmaradt. Megemlítette: Csongrád megyében hozták létre az országban elsőként a megyei értéktár bizottságot, ami a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen az elmúlt évek során kiváló eredményeket ért el a témában. A konferencia során több előadást tartottak, amik a paraszti gazdálkodás fejlődését, az értékeink népszerűsítését és a homokhátság borászatát és szőlészeti hagyományait is érintették. A vizualitás érdekében „A Homokhátság természeti értékei” néven fotókiállítást nyitottak meg az aulában, valamint például a domaszéki répalekvárral, a röszkei paprikával és a mórahalmi házitésztával is megismerkedhettek a résztvevők. Határon túlról, Horgosról, Királyhalomról és Magyarkanizsáról is érkeztek vendégek, utóbbi települést seprűkészítő képviselte. Erről részletesebben később írunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.