Közélet

Az Egyesült Államokban a menekültek száma elérte az idei kvótát

Az Egyesült Államokban a menekültek száma elérte az idei kvótát

2017. július 13., csütörtök
Az Egyesült Államokban a menekültek száma elérte az idei kvótát

Az Egyesült Államokba érkező menekültek száma szerdán elérte az idei költségvetésre engedélyezett 50 ezret - közölte a menekültügyi programot felügyelő amerikai külügyminisztérium.

A tárca egyben bejelentette: ez nem jelenti azt, hogy ne fogadnának be néhánnyal több menekültet, de az eddigieknél sokkal szigorúbb ellenőrzéssel kell számolniuk. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság a múlt hónapban mondta ki, hogy a menekültek beutazásának átmeneti korlátozásáról hozott elnöki rendelet jogszerű és érvényt kell szerezni neki. A testület azonban azt is leszögezte, hogy a kormányzatnak engedélyeznie kell az ötvenezres kvótán felül érkezők beutazását is, ha igazolni tudják "jóhiszemű kapcsolataikat" Amerikában élő rokonaikkal vagy amerikai intézményekkel. A tavaly októberben kezdődött költségvetési évben eddig 50 086 menekült érkezett az országba, és már valamennyiüknek a megszigorított ellenőrzéseken kell átesniük. A később érkezőknek pedig ellenőrizhetően bizonyítaniuk kell azt is, hogy vannak közvetlen hozzátartozóik vagy munkahelyük Amerikában, vagy felvették őket valamelyik egyetemre vagy főiskolára. A szigorított ellenőrzési módszerek teljes körét várhatóan négy hónapon belül léptetik életbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.