Közélet

Az Egyesült Államok 4 milliárd dollárért ad el fegyvereket Romániának

Az Egyesült Államok 4 milliárd dollárért ad el fegyvereket Romániának

2017. július 12., szerda
Az Egyesült Államok 4 milliárd dollárért ad el fegyvereket Romániának

Az Egyesült Államok mintegy négymilliárd dollár értékben ad el Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert Romániának - jelentette be kedden az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium.

A fegyvereladásról

Klaus Iohannis

román államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg

Donald Trump

amerikai elnökkel. Mint valamennyi hasonló esetben, a külügyminisztériumnak és a védelmi minisztériumnak jóvá kell hagynia a politikusok által kötött megállapodást, majd erről a Pentagon tájékoztatja a kongresszust, amely elvileg harminc napon belül megvétózhatja a döntést. Románia régóta stratégiai szövetségese az Egyesült Államoknak: 2003-ban például Bukarest - a NATO-csatlakozás után - az észak-erdélyi autópálya megépítésének kivitelezését amerikai vállalatra bízta, az iraki háború idején engedélyezte titkos CIA-börtön működtetését román területen, és fekete-tengeri gázmezői nagy részének kitermelését is az amerikai ExxonMobil végzi, az a vállalat, amelynek korábban

Rex Tillerson

amerikai külügyminiszter volt az elnök-vezérigazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.