Kultúra

A SZIN-en is látogatható lesz az Arany-busz

A SZIN-en is látogatható lesz az Arany-busz

2017. július 10., hétfő
A SZIN-en is látogatható lesz az Arany-busz

Útjára indították a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany János mozgókiállítását, az Arany-buszt hétfőn Budapesten.

Prőhle Gergely

főigazgató kiemelte: a buszt a következő egy évben szeretnék eljuttatni a legkisebb vidéki településekre, a Kárpát-medence legtávolabbi magyarok lakta területeire is. Eddig 118 helyszín jelentkezett a mozgótárlat fogadására, köztük számos nyári fesztivál. Az első állomás a Gombaszögi Nyári Tábor lesz, majd látogatható lesz a busz a nyár folyamán a Mécs László Szabadegyetemen Jászón, Nagyidán, Keszthelyen, a Művészetek Völgyében Kapolcson, Gyulán, Nagyszalontán, a Kolozsvári Magyar Napokon, Veszprémben, a Szegedi Ifjúsági Napokon, szeptemberben pedig Eszéken is - tette hozzá. A busz megtekintése mindenütt ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhely és az elektromos csatlakozási lehetőség biztosítását kérik. A buszon kialakított tárlat a 200 évvel ezelőtt született Arany János életművét, életét és költészetét irodalmi szövegek, képek, relikvia-másolatok, hang- és filmfelvételek, valamint digitális eszközök és fából készült, például a sejtelmes radványi erdőt megjelenítő egyedi installációs elemek segítségével mutatja be.

Szilágyi Judit

, a kiállítás kurátora hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy mindenki saját érdeklődésének és tudásának szintjén juthasson új információkhoz Arany Jánosról. A buszon megtalálhatóak a PIM Önarckép álarcokban című Arany-kiállításán már bemutatott digitális tartalmak, köztük a Toldi erőpróba videojáték is, de új elem többek között az Arany János életének állomásait, utazásait és kultuszhelyeit egy interaktív térképen megjelenítő alkalmazás. A buszt minden helyszínen a PIM munkatársai kísérik, akik tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást is kínálnak az érdeklődőknek, akiket a busz körül könyvek, kvízek, szó- és ügyességi játékok is várnák, kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is - fűzte hozzá Szilágyi Judit. Prőhle Gergely elmondta azt is: a digitális eszközök alkalmazásával az Arany János költészetében megjelenő érzelmi állapotok, hangulatok, nyelvi ötletek elmagyarázásra tesznek kísérletet a mai kor embere számára. A mozgókiállítás az Arany-emlékév lebonyolítására létrejött emlékbizottság támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.