A szegedi nagycsaládosok is élnek az Erzsébet-program lehetőségeivel

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nyugagy_nyaralas_nyar_tengerpart_riviera

Év végére elérheti az egymillió főt az Erzsébet-program keretében üdülési, pihenési lehetőséghez jutó kedvezményezettek száma – olvasható a program hivatalos honlapján. Az üdülési lehetőségekre többek között a nagycsaládosok is pályázhattak. Megtudtuk, Szegeden is előszeretettel veszik igénybe a program kínálta kedvezményeket.

A 2012-ben létrehozott Erzsébet-programmal a magyar kormány célul tűzte ki a rászorulók kedvezményes pihenési lehetőségének biztosítását. A kiírás keretében kiemelt figyelmet fordítanak azon családosok, nagycsaládosok, fogyatékossággal élők és nyugdíjasok pihenésének támogatására, akik ezt önerőből nem engedhetik meg maguknak.

A Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének elnökét, Román Angélát kérdeztük a nagycsaládosokat érintő kiírás helyi tapasztalatairól.

„Az Erzsébet-program népszerű a helyi nagycsaládosok körében, pozitív visszajelzések érkeztek egyesületünk felé ezzel kapcsolatban. Az ezt megelőző években több család is élt már a lehetőséggel és az idei kiírásra is többen pályáztak Szegedről” – ismertette az elnök.

Román Angéla azt is elmondta, tud olyan családról, amelynek a program segítsége nélkül nem adatott volna meg a nyári kikapcsolódás lehetősége. A szegedi nagycsaládosok körében volt olyan eset is, amikor csupán néhány ezer forinttal haladta meg a család egy főre jutó rendszeres havi jövedelme az Erzsébet-program üdülési kedvezményeire jogosultságot jelentő összeghatárt. Véleménye szerint még többen élnének a lehetőséggel, amennyiben ezt az összeget magasabb értékben határoznák meg.

Az Erzsébet-program keretében a nagycsaládosok számára üdülési pályázatot hirdető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány célja az egészség megőrzéséhez szükséges aktív kikapcsolódási lehetőség elősegítése volt. Az Erzsébet-program hivatalos honlapján elérhető, a kedvezményezettek körét belföldi illetőségű, 18. életévüket betöltött, magánszemélyeket illetően határozták meg, akiknek családjában az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem nem haladja meg a 2016. január 1-jén érvényes minimálbér összegét, továbbá három vagy annál több gyermeket nevelnek saját háztartásukban, akik után a pályázat benyújtása napján családi pótlékra jogosultak.

Nagycsaládos pályázók számára a 2017/2018-ban felhasználható üdülésre pályázatot benyújtani 2016 decemberében volt lehetőség. A nyertes pályázók támogatásukat legkésőbb 2018. december 20-ig megkezdett üdülésre használhatják fel az itt feltüntetett szálláshelyeken.

Előző sztori

Boksz: eredményes Eb-t zártak Kovács Mária lányai

Következő sztori

Szerdai programajánló: közönségtalálkozó a Reök-palotában, Csányi Sándor önálló estje