Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Út a gyógyulás felé: elvégezték a marosvásárhelyi baba első műtétét Szegeden + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

balazssara_gyermekklinika_gs

Balázs Sára Mária fejlődési rendellenességgel született: lyukas a jobb és bal szívkamra közötti sövénye. Marosvásárhelyen még vártak volna az orvosi beavatkozással, azonban a 8 hónapos babánál nem tűrt halasztást a műtét, amit a Gift of Life „Ajándékozz életet” program segítségével a szegedi Gyermekklinikán végezték el.

„A szív bal kamrája biztosítja a keringést a nagyvérkörben, míg a jobb a tüdőbe áramoltatja a vért, hogy az oxigenizálva visszajusson a balba, majd a nagyvérkörbe. Sárikánál azonban a lyukas sövény miatt a tüdő folyamatosan hatalmas nyomást kapott, ezért szükségessé vált egy kiegészítő beavatkozás elvégzése, ami során leszorítottuk a tüdőartériát. Hiába operáltuk volna meg elsőként a szívet, ugyanis a tüdőt a minél nagyobb károsodás elkerülése végett mentesíteni kellett a nagy terheléstől” – nyilatkozta portálunknak Hartyánszky István szívsebész a május 17-i műtétről. A baba aznap lett 8 hónapos.

A beavatkozás sikeresnek bizonyult, a kislány azóta közel fél kilogrammal gyarapodott. Június 6-án, kedden hagyhatta el a klinikát. Katona Márta professzor gyermekgyógyásztól és Gémes Lászlóné asszisztenstől megtudtuk, a családnak július 3-án kell visszamennie kontrollra.

A gyógyszeres kezelés eredményeitől függően néhány hónapon belül végezhetik el a teljes gyógyulást hozó szívműtétet a szegedi orvosok, ami után Sárika teljes életet élhet. Ez a művelet az elsőnél bonyolultabb lesz: a szív kinyitása után mesterséges keringést kell elindítani.

Felmerülhet a kérdés: hogyan került a Balázs család Marosvásárhelyről Szegedre? „A Gift of Life „Ajándékozz életet” program a magyarországi Rotary évtizedekre visszanyúló kezdeményezése. A szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club egy éve karolta fel a kezdeményezést, ami által rendellenességgel élő kicsik speciális, bizonyos korig elvégezhető szívműtétjeit támogatjuk. A környező országokból érkeznek beteg gyermekek Szegedre” – ismertette Tajti Andrea. A Rotary Club Szeged Dóm elnöke hozzátette, egy-egy ilyen beavatkozás körülbelül kétmillió forintba kerül, és az elkövetkezendőkben megközelítőleg 30 gyermeknek tudnak ilyen módon segítő kezet nyújtani. A marosvásárhelyi baba mindennapjait a későbbiekben is figyelemmel kíséri a Rotary, amivel „rokoni kapcsolat” alakul ki: a kislány keresztklubja lesz.

Sárika Szegeden két hét alatt kapott a műtétre időpontot, míg Marosvásárhelyen azt mondták az orvosok, hogy legalább egyéves koráig várni kell. „Azzal hitegettek, hogy beforr a lyuk. Ha megvárjuk, amit javasolnak, akkor lehet, hogy elkéstünk volna. Mindent köszönök a Rotarynak és a Gyermekklinikának” – fejezte ki háláját az édesanya, Balázs Mária, aki férjével, Balázs Krisztiánnal úgy érzi, szavakban nem kifejezhető, mit jelent számukra az életmentő program.

A búcsúnál Katona Márta úgy fogalmazott: „azért jó gyermekeket gyógyítani, mert fantasztikus látni, hogy milyen betegségekből épülnek fel. Rendkívül küzdőképesek”.

Egészség

Új rekordot döntött a fertőzöttek száma Horvátországban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A vírus főleg családi összejöveteleken terjed.

Tovább olvasom

Egészség

A járvány második hullámának határához érkezett az ország – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mondta Kásler Miklós miniszter.

Tovább olvasom

Egészség

Nemsokára kiderül, hogy mekkora lesz a szigor hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az operatív törzs szerint a megbetegedések jelentős része külföldi eredetű.

Tovább olvasom

Aktuál