/

Út a gyógyulás felé: elvégezték a marosvásárhelyi baba első műtétét Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

balazssara_gyermekklinika_gs

Balázs Sára Mária fejlődési rendellenességgel született: lyukas a jobb és bal szívkamra közötti sövénye. Marosvásárhelyen még vártak volna az orvosi beavatkozással, azonban a 8 hónapos babánál nem tűrt halasztást a műtét, amit a Gift of Life „Ajándékozz életet” program segítségével a szegedi Gyermekklinikán végezték el.

„A szív bal kamrája biztosítja a keringést a nagyvérkörben, míg a jobb a tüdőbe áramoltatja a vért, hogy az oxigenizálva visszajusson a balba, majd a nagyvérkörbe. Sárikánál azonban a lyukas sövény miatt a tüdő folyamatosan hatalmas nyomást kapott, ezért szükségessé vált egy kiegészítő beavatkozás elvégzése, ami során leszorítottuk a tüdőartériát. Hiába operáltuk volna meg elsőként a szívet, ugyanis a tüdőt a minél nagyobb károsodás elkerülése végett mentesíteni kellett a nagy terheléstől” – nyilatkozta portálunknak Hartyánszky István szívsebész a május 17-i műtétről. A baba aznap lett 8 hónapos.

A beavatkozás sikeresnek bizonyult, a kislány azóta közel fél kilogrammal gyarapodott. Június 6-án, kedden hagyhatta el a klinikát. Katona Márta professzor gyermekgyógyásztól és Gémes Lászlóné asszisztenstől megtudtuk, a családnak július 3-án kell visszamennie kontrollra.

A gyógyszeres kezelés eredményeitől függően néhány hónapon belül végezhetik el a teljes gyógyulást hozó szívműtétet a szegedi orvosok, ami után Sárika teljes életet élhet. Ez a művelet az elsőnél bonyolultabb lesz: a szív kinyitása után mesterséges keringést kell elindítani.

Felmerülhet a kérdés: hogyan került a Balázs család Marosvásárhelyről Szegedre? „A Gift of Life „Ajándékozz életet” program a magyarországi Rotary évtizedekre visszanyúló kezdeményezése. A szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club egy éve karolta fel a kezdeményezést, ami által rendellenességgel élő kicsik speciális, bizonyos korig elvégezhető szívműtétjeit támogatjuk. A környező országokból érkeznek beteg gyermekek Szegedre” – ismertette Tajti Andrea. A Rotary Club Szeged Dóm elnöke hozzátette, egy-egy ilyen beavatkozás körülbelül kétmillió forintba kerül, és az elkövetkezendőkben megközelítőleg 30 gyermeknek tudnak ilyen módon segítő kezet nyújtani. A marosvásárhelyi baba mindennapjait a későbbiekben is figyelemmel kíséri a Rotary, amivel „rokoni kapcsolat” alakul ki: a kislány keresztklubja lesz.

Sárika Szegeden két hét alatt kapott a műtétre időpontot, míg Marosvásárhelyen azt mondták az orvosok, hogy legalább egyéves koráig várni kell. „Azzal hitegettek, hogy beforr a lyuk. Ha megvárjuk, amit javasolnak, akkor lehet, hogy elkéstünk volna. Mindent köszönök a Rotarynak és a Gyermekklinikának” – fejezte ki háláját az édesanya, Balázs Mária, aki férjével, Balázs Krisztiánnal úgy érzi, szavakban nem kifejezhető, mit jelent számukra az életmentő program.

A búcsúnál Katona Márta úgy fogalmazott: „azért jó gyermekeket gyógyítani, mert fantasztikus látni, hogy milyen betegségekből épülnek fel. Rendkívül küzdőképesek”.

Előző sztori

Békéscsabai fotográfus műveit állítják ki Szentesen

Default thumbnail
Következő sztori

Szegedi barokk estek az Alsóvárosi ferences templomban

Legutóbbi hasonló cikkek