Közélet

Szijjártó: a migráció témájában kristálytiszta a visegrádi egység

Szijjártó: a migráció témájában kristálytiszta a visegrádi egység

2017. június 12., hétfő
Szijjártó: a migráció témájában kristálytiszta a visegrádi egység

A migráció témájában - az Európai Unió szempontjából legfontosabb kérdésben - kristálytiszta a visegrádi egység, a kötelező kvótákról szóló, 2015-ben hozott döntés pedig megsértette az uniós szerződéseket - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Varsóban a Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén.

Szijjártó Péter

emlékeztetett arra, hogy Magyarország és Szlovákia korábban az Európai Bírósághoz fordult a kötelező kvóta ügyében, Lengyelország az ő oldalukon beavatkozott a perbe, Csehország pedig világossá tette, hogy nem vesz részt a menekültelosztási folyamatban. A kötelező menekültelosztási kvóta Magyarország számára elfogadhatatlan - erősítette meg a magyar miniszter. "Elfogadhatatlan, mert ellentétes a józan ésszel, elfogadhatatlan, mert végrehajthatatlan, és azért is, mert a kötelező kvótákról szóló döntés megsértette az uniós szerződéseket" - magyarázta. Aláhúzta: az uniós tagállamokat nem lehet arra kényszeríteni, hogy feladják azt a jogukat, hogy "saját maguk hozzanak döntést afelől, kiket engednek be". "A migrációs politikánk és a kohéziós források esetleges összekötését pedig szimpla zsarolásnak tartjuk" - fogalmazott Szijjártó Péter, kifejtve: nem lehet zsarolni "egyetlen európai tagországot sem azzal, hogy a szerződések szerint neki járó összegről politikai alapon döntsék el, hogy jár-e vagy sem". "Ellen fogunk állni ennek a zsarolási kísérletnek" - húzta alá. Az Európai Bizottság bejelentését firtató kérdésre - hogy a testület már ezen a héten kötelezettségszegési eljárást indítana azon uniós tagállamok ellen, amelyek nem fogadtak be migránsokat a kötelező kvóta keretében - a magyar miniszter úgy válaszolt: az EB kifogásai "nem jogi, hanem politikai jellegűek", és a magyar, illetve a lengyel kormány meggyengítését célozzák. Mint beszámolt róla, Witold Waszczykowskival egyetértettek abban, hogy a brüsszeli testület "gyakran túllépi a hatáskörét", sokszor "politikai eszköznek bizonyul egyes országok politikai helyreigazítása tekintetében". "Azt soha nem fogjuk elfogadni, hogy az EB politikai okokból fenyegessen, zsaroljon minket, és nem fogjuk megengedni azt sem, hogy a brüsszeli bürokraták átvegyenek olyan döntési jogosultságokat, amelyek a tagállamokra vonatkoznak" - húzta alá Szijjártó. Az EB magatartását ez ügyben Waszczykowski is zsarolásnak nevezte. Hangsúlyozta: Varsó nem egyezik bele abba, hogy az uniós források megvonásával büntessék a menekülteket be nem fogadó tagállamokat. "A két kérdést nem lehet összekapcsolni, hiszen az uniós támogatást az alapszerződésekben rögzítették" - állapította meg. "Embertelennek és korszerűtlennek" nevezte azt, hogy a menekültelosztási rendszer keretében kényszerrel telepítsenek át embereket egyik országból a másikba. A két miniszter a tárgyalások során kétoldalú megállapodást írt alá a diplomáciai ingatlanok jogi helyzetének kölcsönös szabályozásáról.

Witold Waszczykowski

és Szijjártó Péter, valamint a szintén Varsóban tartózkodó Pintér Sándor magyar belügyminiszter hétfő délután részt vesz a varsói Nemzeti Múzeumban rendezett, a magyar fényképművészetet bemutató átfogó kiállítás megnyitóján. Az Így látnak. A magyar fotográfia panorámája című kiállítás a lengyelországi magyar kulturális évad programsorozatának része.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.