Írjon nekünk

Közélet

Óriásokkal Orbán ellen? Szegeden járt a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

parbeszed_forum009kf

Karácsony Gergely országjárásának negyedik állomása volt a szegedi fórum. A zuglói polgármester a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Támogatja a progresszív adózást, összefogást sürgetett, s kritikával illette a panelházak visszabontásának tervét. Tárgyalt Botka Lászlóval, még Soros György is szóba került: Karácsony szerint a polgármester tagadta, hogy találkozott volna a milliárdos üzletemberrel.

Jézusnak is 12 tanítványa volt, mégis évszázadokkal később mennyien lettek. Nekünk nem kell 2 milliárd ember, csak 8 millió” – a Párbeszéd (P) önkormányzati képviselője, Szűcs Balázs református lelkész biztatta ezzel a hallgatóságot a párt miniszterelnök-jelöltjének, Karácsony Gergelynek a szegedi fórumán. Valószínűleg szükség is volt az Együtt helyi vezetőivel együtt mintegy 30-35 főnyi résztvevőnek erre, ugyanis a Jobbik-közeli Iránytű Intézet, legfrissebb, ma megjelent felmérése szerint a biztos pártválasztók körében 0,3-ről csupán 0,5 százalékra sikerült növelniük a támogatottságukat áprilisról májusra.

„Van-e még remény 2018-ra?” – tette fel a költői kérdést Szűcs, amire kissé freudinak tűnő elszólással válaszolt Kovács Tamás Balázs, a párt szegedi országgyűlési képviselőjelöltje. Ugyanis először azt mondta, hogy nem 2018-ban kell végrehajtani a jelenlegi kormány leváltását, majd gyorsan korrigált: pont ellenkezőleg, 2018-ban tennék ezt meg, s nem 2022-ben.

parbeszed_forum004kfKét kampányfilmet is bemutattak Karácsony Gergelyről, az egyik egy hagyományos munka volt, a másikban a „jobb- és baloldaliak által tisztelt” Hajós András dicsérte. Az alkotásokban elsősorban a jelölt emberarcúságára, civilségére helyezték a hangsúlyt, miközben pozitívan mutatták be zuglói polgármesteri tevékenységét. Ugyanezekre hívta fel a figyelmet Kovács is, aki „egy kiváló személyiségnek” látja a fővárosi politikust, aki nem a pozícióért küzd, csak segíteni kíván. Nem Orbán Viktor baloldali megfelelője kell, hanem egy olyan ember, aki az MSZP, DK, Együtt stb. szavazói mellett még meggyőz egymillió választópolgárt – erre meglátása szerint Karácsony képes.

„Nem kormányváltás, hanem rendszerváltás lesz az Orbán-kormány leváltása” – állította a szót kapó Karácsony Gergely. Nevetve jegyezte meg a magas politikus, hogy találkozott ma Botka Lászlóval, s úgy tűnik, 195 centiméter magasság alatt nem lehet indulni baloldaliként a miniszterelnöki székért. A városházai találkozón arról is érdeklődött az MSZP-s politikusnál, hogy találkozott-e Soros Györggyel, amit tagadott a szegedi polgármester.

Lapunk kérdésére kifejtette Karácsony azt is, hogy a P mindenkivel hajlandó együttműködni, elsősorban abban, hogy a legesélyesebb jelölt legyen a Fidesz kihívója. Az Együtt párttal is jó a kapcsolatuk, mert meggyőződésük, hogy nemcsak az Orbán-kormánnyal, hanem 2010 előtti politikával szemben is alternatívát kell kínálni.

„Össze kell fognunk” – mondta, de gyorsan hozzátette, ez a szlogen 2014 óta elcsépeltté vált. A kormány leváltása véleménye szerint csak eszköz, hogy összetartás és szolidaritás legyen, ugyanis a Fidesz az „oszd meg és uralkodj” elvét alkalmazza, s ezért voksol rájuk a választópolgárok legnagyobb hányada. Úgy látja, vissza kell adni a politikának a becsületét. „Nem születtem politikusnak” – fogalmazott, s hozzátette, mindig nagy a csábítás, hogy visszamenjen az egyetemre.

parbeszed_forum007kf

Azonban inkább tenni kíván, mert szerinte az egykulcsos adórendszer és az oktatás állapota miatt nőnek a társadalom rétegei közötti különbségek, romlik az esélyegyenlőség, miközben az államgépezet működtetésére sok pénz megy el. „Nyaralás, búvárkodás, Dubai” – erre költenek a gazdagok, azaz a pénz egy része külföldre megy el, míg ha szegényebbeknél hagynák ezt, akkor mindez itthon maradna.

A fórumhoz kapcsolódó sajtótájékoztatóján zöld gazdaságfejlesztési programot ígért, amely „Csongrád megyében különösen aktuális”. Ezt azzal indokolta, hogy a tervek szerint – ha a lakók mindegyike beleegyezik – Hódmezővásárhelyen kísérleti projektként visszabontanák a tízemeletes panelházak emeleteit. Szerinte a Fidesz ezt azért teszi, mert nem szereti a panelházak lakóit. Ő – hangsúlyozva, hogy zöldpárti politikusként gondolja mindezt – úgy vélte, hogy nem lebontani, hanem megújítani kell a panelházakat. Állította, ha a paksi bővítésre szánt összeg egynegyedét erre fordítanák, már az sokat segítene, s csökkenne Magyarország energiafüggősége. Felvetésünkre, hogy zöld és energiatakarékossági szempontból a távfűtéses lakások kiváltása korszerű, takarékos fűtésrendszerű, szintén szigetelt, korszerű társasházakkal nem lenne előnyösebb, azt válaszolta, hogy óriási környezeti károkat okoz, ha a panelházakat elbontják, mert a lebontott vasbetont el kell helyezni.

Illegális bevándorlás

Kormánypártok: nem megnyitni, hanem megvédeni kell Európa határait

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Minden migrációs útvonalon újra emelkedik az Európába igyekvők száma.

Tovább olvasom

Hírzóna

Sikeres a joghallgatók gyakorlati képzése a Szegedi Ítélőtáblán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ebben a félévben hét egyetemista kezdte meg a három hónapos gyakornoki programot.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szőlészeti tárlat is lesz a Bortéren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

És folytatódnak az ajándék tárlatvezetések is.

Tovább olvasom

Aktuál