/

Szeged, a szemorvosok fellegvára + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szemesz_konferencia004kf

Háromnapos kongresszusát tartja a napokban a Magyar Szemorvos Társaság Szegeden. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban megszervezett eseményen az ország minden tájáról 650 fő vesz részt.

A Magyar Szemorvos Társaság éves kongresszusa két kiemelt téma köré csoportosul. Az egyik a lézer, a másik a szemészeti diagnosztikai és műtéti innováció lehetőségei.

A lézer alkalmazása a 20. század első felében katonai területen kezdődött, majd később az orvostudományban való felhasználása is lehetővé vált. E vonatkozásban a szemorvosok élen járnak, hiszen nagyon sokféle szemészeti probléma orvoslásában különböző lézertechnikai megoldást használnak. Külön aktualitást ad ennek az, hogy a közelmúltban nyitották meg Szegeden az ELI intézetet, ami az első – európai együttműködésben és a nemzetközi tudományos közösség részvételével létrehozott – nagyteljesítményű lézereken alapuló kutatói létesítmény.

A másik fő téma, az innováció felemelően nagy feladat, hogy az alapkutatásokban elért eredményeket hogyan lehet hasznosítani a mindennapi gyakorlatban az új eszközök felhasználásával, az új technikai lehetőségek alkalmazásával a diagnosztika gyakorlatban, vagy a műtőben.

A társaság elnöksége reméli, hogy olyan plenáris és szabad előadásokat, posztereket prezentálnak, amivel a célokat alátámasztják és a szakmát fejleszteni tudják a betegellátás feladataiban.

A kongresszus csütörtökön kezdődött és szombaton ér véget. Az előadások során – a teljesség igénye nélkül – érintik a könnyszervek betegségeit, a lebenyes lézeres beavatkozásokat és a háromtestű műlencse műtét utáni refrakcióját is.

Default thumbnail
Előző sztori

Nőtt az áramfogyasztás, de nem dőlt meg a csúcs a hőségben

Default thumbnail
Következő sztori

Talán egy 10. bolygó kering a Nap körül a Naprendszer Plutón túli részén

Legutóbbi hasonló cikkek