Írjon nekünk

Szórakozás

Pénteki programajánló: Szurdi Zsolt Emlékest, Sleepless, Boureque Fest vol.04

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

bourequefestvol04

Szurdi Zsoltra emlékezik a Városi Rock Klub, negyedik alkalommal rendezik meg a Boureque Festet, valamint koncertet ad a Sleepless, a Forbidden Noise és a Balkan Shadows.

A környezetvédelmi világnap alkalmából a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közös programot szervez az Interaktív Tudástár és a Csemete Egyesület és az Agóra fiókkönyvtárának közreműködésével 9 órától. Részletek ITT.

“My Flute és Dallamfelhők” címmel Varga Laura és Klebniczki György lemezeinek bemutatója várja a közönséget a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában 16.30-tól. Varga Laura fuvolaművész lemezén a gyakran játszott dallamos és romantikus, vagy impresszionista és modern, de rendkívül könnyen befogadható zeneművek szólalnak Klebniczki György zongorakíséretével (Schubert, Schumann, Enescu, Mouquet, Piazzola, Hacsaturian). A lemez egyben a fuvolaművész kedvenc darabjait is magában foglalja, mi több: jó példát mutatva a fuvolaművész, tanítványinak (kisebbektől a nagyobbakig) hiszen megmutatja, hogyan is kell játszani a közismert fuvolaműveket. Klebniczki György Dallamfelhők című lemezén szintén könnyen befogadható szóló zongoradarabok, műrészletek szólnak, romantikus szerzőktől. A gyakran hallgatott zeneműveket még százszor is meghallgatjuk, sohasem avulnak el (Chopin, Schubert vagy Schumann, Debussy).

A Molnár Dixieland ad koncertet a Millenniumi Kávéházban 19 órától. “Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult meg egyetemistákból, amatőr zenészekből. Az akkoriban legnagyobbnak számító hazai könnyűzenei rendezvényen, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyertek. Ennek kapcsán a Magyar Rádió felvételeket készített a zenekarral, s azóta több, mint 50 számuk hallható a Rádió különböző műsoraiban. A Magyar Televízió is több műsort készített velük, a legnagyobb önálló műsoruk a DIXIE-MIX, mely 11 számból álló 40 perces moziklipp.”

A Retro szerelmeseinek figyelmébe ajánlják a Csak Lazán Band koncertjét a Nyugi Kertben 20 órától.

“Esővel megyek el” címmel Szurdi Zsoltra emlékeznek a Városi Rock Klubban 20 órától. “Szurdi Zsolt halálával lezárult egy életút, mely mindannyiunk életére hatással volt és talán lesz is a jövőben. Mindezek fényében úgy éreztük, hogy Rock Klubunknak saját berkeiben, saját lehetőségrendszere mentén egy önálló búcsúztatással kell megemlékeznie. Fontosnak találjuk azt is, hogy továbbvigyük mindazon értékeket, melyeket Zsolt ebben a kultúrkörben megteremtett, s további momentumokkal vigyük magunkkal Zsolt emlékét.” Részletek ITT.

Emily Doe című lemezét mutatja be a székesfehérvári deathcore Sleepless a Turul Rock Klubban 20 órától. A felvezetésről két szegedi modern metal banda, a Balkan Shadows és a Forbidden Noise gondoskodik majd. Részletek ITT.

Negyedik alkalommal rendezi meg Wemsical a Boureque Festet 22 órától a Grand Café Várkertben. Két év után újra Szegeden ad koncertet a budapesti Képzelt Város post-rock formáció, a vajdasági Újvidékről érkezik a Kamper zenekar illetve Szeged egy igazán formabontó zenekara, a experimental-noise-synth-waltz stílust képviselő Lajka. A koncertek utáni hangulatról hendrigz gondoskodik. Bővebben ITT.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra. A „Szomjazó hősök – vízellátás az első világháború harcterein” című tárlat tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeznek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra és nagyobb részük Gianfranco Simonit olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületében megnyíló tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradtság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból.

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Trianoni szabadulószobát terveztek szegedi tanárok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Dugonics András Piarista Gimnázium két oktatója jóvoltából.

Tovább olvasom

Hírzóna

Betegségek helyett ipari forradalmat hoz az 5G

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Rengeteg tévhít kapott szárnyra.

Tovább olvasom

Hírzóna

Veszélyes gyerekjátékokat vontak vissza a boltokból

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Megbízhatóbb a hazai termék.

Tovább olvasom

Aktuál