/

Párban a ritkaságok!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csupaszpofaju_tamarin_201706_03

A Szegedi Vadaspark nemzetközi hírnevét a legapróbb, és egyben legérzékenyebb majmok, a karmosmajmok tartásával és sikeres tenyésztésével alapozta meg. Bár azóta jelentősen bővült az állatgyűjtemény, ezen főemlősök még mindig fontos részét teszik ki annak – írja hírlevelében a vadaspark.

Közülük is a legnagyobb büszkeségük a csupaszpofájú tamarin, amelynek tartását egy apa és fia fogadásával kezdték el 2012-ben, a nemzetközi fajmegmentési programmal (EEP) való hosszas egyeztetés után. A rendkívül ritka, a természetben veszélyeztetett fajt ugyanis Magyarországon elsőként és egyedüliként a Szegedi Vadaspark tartja. Természetesen, mivel a cél a faj szaporítása volt, nagyon várták, mikor kapnak nőstényt is a programtól. Erre idén tavaszig kellett várni, mikor az egyik hímet egy spanyol állatkertbe küldték, ahonnan pedig egy fiatal nőstényhez jutottak. A karanténidőszak lejárta után az újdonsült tamarint összeszoktatták a párjával, így most már együtt láthatók a kifutójukban.

A csupaszpofájú tamarin (Saguinus bicolor) már megjelenésében is különleges, azonban az állatkertek világában nem ez teszi kuriózummá. Veszélyeztetett fajról van szó, amelynek száma az Amazonas folyó mentén az elmúlt 18 évben a felére csökkent. Elsősorban az élőhelyének, a trópusi esőerdőknek pusztulása fenyegeti, illetve az, hogy a változáshoz sikeresebben alkalmazkodó vöröskezű tamarinok (Saguinas midas) foglalják el a visszaszoruló csupaszpofájú tamarinok helyét. Állatkertekben is viszonylag ritkának számít a faj, jelenleg a világ 33 állatkertjében tartják közel 180 egyedét az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint (ZIMS).

Az életmódja, táplálkozása és szaporodása hasonlít a többi karmosmajoméra, amelyben már a Szegedi Vadaspark nagy tapasztalatot szerzett. Így joggal bízhatunk benne, hogy sikerrel tudják majd szerepet vállalni a ritka faj fennmaradását szolgáló programban.

Előző sztori

Betörtek egy mindszenti csárdába + FOTÓK

Következő sztori

Körözték az autót, a forgalmit és a rendszámot is + FOTÓK, VIDEÓ