/

Októberben kezdődhet az új medence építése Algyőn + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

algyo_testuleti001kf

A 450 millió forintos beruházást várhatóan 2018 májusában adják át. A település csütörtöki, négyórás nyílt testületi ülésén ezen kívül műjégpályáról és Bene Zoltán távozásáról is tárgyaltak a képviselők.

A Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egylet 300 millió forintos TAO támogatásából és 150 millió forintos önkormányzati önerőből egy 25×33 méteres, hidegvizes, kültéri medencét alakítanak ki az algyői Borbála Fürdőben. Ahhoz, hogy ezt jövő nyáron már használhassák az algyőiek, a közbeszerzést minél hamarabb ki kell írni. A település által biztosított összeg és 126 millió forint TAO pénz rendelkezésre áll, azonban a többi még hiányzik, nem kötötték meg róla a szerződést.

Ezért azt a megoldást hozták, hogy a közbeszerzést két részletben indítják el. Az első ütemben felhasználják a már meglévő forrást, amiből megépül a medence, míg a második ütem akkor kezdődik, amikor meglesz a fennmaradó összeg is. Ebből pedig a sátor és a sátortartó eszközök elkészítését, valamint a sporttechnikai eszközök beépítését végzik el.

Molnár Áron polgármester örömét fejezte ki, mert a körülbelül két és fél hónapos közbeszerzés által akár már októberben megkezdődhet a kivitelezés, amivel még a hideg beállta előtt jelentősen elhaladhatnának. Pongrácz Tamás képviselő szerint azonban kérdésként merül fel, hogy amennyiben mégsem gyűlik össze a hiányzó 173 millió forint, akkor azt az önkormányzatnak saját forrásból kell-e majd pótolni. Bella Árpád projektmenedzser erre azt válaszolta: nem, a tervek szerint a teljes összeget is rövidesen, akár két héten belül megszerzik, aláírás előtt állnak.

Gubacsi Enikő alpolgármester úgy látja, az új medence hatalmas segítséget jelent majd a fürdő mindennapjaiban, ugyanis többen panaszkodnak, hogy a nyári szezonban helyhiány miatt nem biztosított a gyermekek, felnőttek és a településre látogatók sportolási lehetősége.

Pongrácz Tamás azt kérte: a közbeszerzési bizottságban az önkormányzati delegáltak legyenek többségben, mivel jelentős közpénzzel járulnak hozzá a beruházáshoz. A Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egylet szerint azonban ők „viszik vásárra a bőrüket”, ugyanis a TAO is közpénz, ami ellenőrzéssel és elszámolással jár.

A bírálóbizottság tagjait nem érintené a szeptember 10-i időközi választás, ugyanis addig a közbeszerzés véget érhet. A személyekről a jövő héten tárgyalnak, a kiírást megszavazta a grémium.

Szintén TAO-s forrásból a Szegedi Tisza Volán SC jégkorong szakosztálya egy mobil műjégpályát létesítene Algyőn. A szigetelt sátras fedés 65X30, a pálya 56×26 méteres lenne. Ennek költsége 300 millió forint, ebből az önkormányzati önerő 90 millió forint. A nagyközség a költségeket a 2018-as költségvetésből finanszírozná, míg a kialakítás a jövő nyáron kezdődhetne meg, és az őszi szezonra el is készülhetne. Molnár Áron szerint a beruházás azért szükséges, mert Szegeden nagy a „jégigény”, de a városban már kinőtték a jégpályát, így sok Algyőre csapat járna át. A hely egyelőre kérdéses: egy Délnyugati Lakópark melletti önkormányzati telket és egy fürdő melletti területet egyaránt meghatároztak a célra. A pálya évente 6-8 hónapot működhetne.

algyo_testuleti003kf

Ismét módosították az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. A négyfős Fidesz-frakció Herczeg József képviselővel ugyanis korábban úgy határozott: a polgármester csak 100 ezer forint alatti kifizetésekről dönthet önállóan. Eddig a testület vizsgálta át az ennél nagyobb összegek sorsát, ezentúl pedig a Pongrácz Tamás vezette Pénzügyi és Gazdaságfejlesztési Bizottság hagyja jóvá a 100 ezer és 3 millió forint közötti összegek felhasználását. Molnár Áron portálunknak ezzel kapcsolatban elmondta, ezt a módosítást az életszerűség miatt a polgármesteri hivatal kérte, ennek ellenére még mindig úgy gondolja, hogy a felügyeletnek mindössze egy célja van: a polgármester feletti hatalomgyakorlás és hatáskörcsorbítás. „Az új testületnek az első teendői között el kell ezt törölnie” – tette hozzá. Algyőn idén eddig a kötelező 6 helyett 17 testületi ülést tartottak.

Az Algyői Faluház és Könyvtár igazgatója, Bene Zoltán június elején benyújtotta felmondását az önkormányzat felé. Herczeg József szerint ezzel hatalmas veszteség érte a települést, amiért egyértelműen a polgármester és az alpolgármester a felelős. Gubacsi Enikő visszautasította ezt, ő úgy látja, ha ez valóban igaz, akkor azt a faluházi programok is megsínylették volna. Molnár Áron kifejtette, Bene Zoltán új lehetőségek miatt távozik, de a településen kialakult helyzet valóban megviseli az intézményvezetőket, hivatali alkalmazottakat. Bene Zoltán augusztus 31-ig ellátja feladatait, azt követően megbízott igazgatót neveznek ki a helyére. Bene a közelmúltban a Szeged folyóirat főszerkesztője lett, erről itt írtunk.

Az ülésen még kiderült, Algyőn július 17 és augusztus 20, valamint december 25 és január 7 között tartanak igazgatási szünetet.

no images were found

Előző sztori

Motorsport: három kategória, három aranyérem – tovább robognak az algyői offroadosok

Következő sztori

Magyar Idők: az MSZP-frakció kihajította Botka emberét