Nincs Botka-faktor: stagnálnak a szocialisták

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Botka László; Molnár Gyula

Az év eleje óta stagnál a szocialisták támogatottsága, a pártot idén a teljes felnőtt népesség 8 százalékánál többen egyszer sem támogatták – ismertette a Magyar Idők szombati számában a Nézőpont Intézetnek a napilap számára készített közvélemény-kutatását.

Hozzátették, a felmérés arra is rámutatott, hogy a kormánypártokkal májusban is többen szimpatizáltak, mint a többi párttal együttvéve.

Az elmúlt hónapban a teljes felnőtt népesség 29 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, míg a Jobbik szimpatizánsi tábora 10 százalékos, az MSZP-tábor pedig a teljes felnőtt népesség 7 százalékát teszi ki. A kisebb pártok közül a Demokratikus Koalíció és az LMP 3-3 százalékon áll. A Nézőpont Intézet felhívta a figyelmet: 2017 januárja óta, amikor az MSZP elnöksége egyhangúlag támogatta Botka László miniszterelnök-jelöltségét, a szocialisták támogatottsága stagnál.

Míg a kormánypártokkal nagyjából 2,4 millióan szimpatizálnak, a szocialistákkal mindössze 600 ezren, ami jóval elmarad a Botka által korábban megcélzott egymillió új támogatótól – fogalmaztak.

A kutatás kitért arra is: a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve a Fidesz-KDNP ezúttal is hozná a 2014-es választáson elért eredményt, a kormánypártok 44 százalékon állnak. Ezzel szemben a Jobbik a listás szavazatok 21, míg az MSZP a voksok 14 százalékát szerezné meg. A DK és az LMP egyaránt 5-5 százalékon áll, a baloldali szavazótábort viszont a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya párt tovább osztotta, májusban mindkét párt tábora 3 százalékos volt. A Liberálisok ezen a bázison 2 százalékon állnak, míg az Együtt és a Párbeszéd 1-1 százalékot érnének el.

Előző sztori

Több mint 1500 doboz gyógyszert foglaltak le Röszkén

Következő sztori

Illegális migránsokat tartóztattak fel Mórahalomnál